7 gouden tips voor meer veerkracht
Door het ontwikkelen van veerkracht wordt je mentaal sterker en zal je merken dat deze kracht je gaat helpen bij het ontdekken van je eigen potentieel. In een wereld waarin baanzekerheid is verdwenen en jij jouw toegevoegde waarde telkens opnieuw moet kunnen aantonen, is deze vaardigheid een must.
De komende weken deel ik 7 tips met je waarmee je jouw veerkracht leert versterken. In deze blog de eerste tips. Ook ga ik ervaringen met je delen, want veerkracht ontwikkel je niet van vandaag op morgen. Doe je mee?
Veerkracht tip 1: Ik weet wat belangrijk is
Tijd management. We hebben allemaal 24 uur in een dag. Hoe kun je die tijd zo effectief mogelijk inrichten voor een goed evenwicht tussen werk en privé. Een vraag die ik mezelf regelmatig stel. De essentie van tijd management kan worden samengevat in één zin: activiteiten organiseren en uitvoeren op basis van prioriteiten.
Onze acties in tijd management worden bepaald door twee factoren: dringend en belangrijk. Dit vindt je terug in de theorie van Dwight D. Eisenhouwer én Stephan Covey.
Dringend houdt in dat je onmiddellijke aandacht is vereist. Actie, nu! Dit soort acties zetten je doorgaans onder druk. Er zijn altijd dringende acties en vaak zijn ze ook nog wel leuk. Maar ook zo onbelangrijk. Je kan snel dingen afronden en je collega’s blij maken. Herkenbaar?
Belangrijkheid daarentegen, heeft te maken met resultaten. Als iets belangrijk is, draagt het bij aan je (levens)taak, je waarden en je voornaamste doelstellingen. Je werkt niet alleen hard, maar draagt jouw steentje bij aan het teamresultaat. Je voegt waarde toe.
De tijd management-matrix van Covey is een handig hulpmiddel om je activiteiten in te delen, zodat je effectiever leert werken en leven. Deze effectiviteit bereik je door de omvang in kwadrant I (dringend en belangrijk) te beperken en vooral in kwadrant II (niet dringend en belangrijk) te opereren. Meer weten over de tijd management matrix van Covey en hoe je een compleet tijdschema opzet? Ga naar http://www.franklincovey.com/liveclicks/toolkit-download/time_fun.pdf
Veerkracht tip 2: Ik neem mijn verantwoordelijkheid
De eerste gouden tip is weten wat belangrijk is. Voor jou, maar zeker ook in relatie tot je team en de organisatie. Daar zal een match moeten zijn. De tweede gouden tip die ik je mee wil geven is je verantwoordelijkheid daarvoor nemen. Als je weet wat belangrijk is en jezelf daarin doelen stelt, dan maak je impliciet een afspraak met jezelf. Niets is vervelender dan het feit dat afspraken niet worden nagekomen. Afspraak = afspraak nietwaar? Laat staan dat je afspraken met jezelf niet nakomt…
Misschien denk je de eerste keer nog dat dit een keer kan gebeuren. Bij de tweede keer wordt het al vervelender, maar bij een derde keer kun je spreken van een patroon. Hoe serieus neem jij jezelf? En zeg eens eerlijk: Hoe kan een ander je serieus nemen als je jezelf niet serieus neemt?
Ik neem mijn verantwoordelijkheid wil zeggen dat je keuzes gaat of leert maken en dat je het effect van die keuzes accepteert. Tip 1 maakt daar een belangrijk onderdeel van uit.
Veerkracht tip 3: Ik leer luisteren naar mijn lichaam
Het lichaam volgt de geest of andersom!
Ons lichaam geeft ons (soms) subtiele signalen. Het is aan ons om hiernaar te leren luisteren. Het menselijk lichaam is uniek en we weten nog maar een fractie…
Je kan deze tip eenvoudig uitvoeren door te starten met een focus op je ademhaling tijdens verschillende activiteiten. Zit je ademhaling hoog of juist laag? Gaat je ademhaling snel of juist langzaam? Probeer dit eens een tijdje bij te houden in een dagboekje (zie voorbeeld). Een week óf langer als je dit prettig vindt. Kijk maar eens welk patroon je ziet. Of zie je misschien iets opvallends tussen de verschillende activiteiten? Wat zou je lichaam je vertellen? Je voelt zelf wel bij welke ademhaling je het meest ontspannen bent en dus ook waar je mogelijk iets te doen hebt.
voorbeeld
Activiteit …..
Ademhalingsschaal
laag 1 ————————————————————— 5 zeer hoog
langzaam 1 —————————————————————- 5 zeer snel
Veerkracht tip 4: Ik neem iedere dag een moment voor mezelf en reflecteer
Door dagelijks zo’n 5 minuten tijd in te bouwen, werk je aan het je eigen maken van een nieuwe routine: reflecteren is te leren!
Bij reflecteren onderzoek je je manier van handelen, maar ook hoe je reageert op een bepaalde situatie en hoe dat voelt. Vaak reageren we uit een eerste impuls op een situatie. Dat betekent dat je niet eerst nadenkt voor je iets doet, maar handelt op basis van je eigen emoties. Ook kan het zijn dat je werkt vanuit vooringenomen standpunten of overtuigingen zonder dat je dit zelf in de gaten hebt.
Wat helpt is dagelijks een lastige situatie in gedachten te nemen. Met deze situatie in je hoofd, noteer je voor jezelf de volgende zaken:
– wat heb je feitelijk gezien of gehoord;
– welke gedachten speelden daarbij door je hoofd;
– welke overtuigingen en/of gevoelens had je daarbij.
Ook hier gaat het weer om routine opbouwen, dus probeer dit zo lang mogelijk vol te houden. Deze oefening gaat je helpen jouw gedachten en de feiten te leren scheiden. Een eerste stap in het ontdekken van wat van jou is en wat realiteit is. Je gaat meer zien.
Veerkracht tip 5
Hier wil ik het graag volgende week met je over hebben. Alvast een veerkracht tipje van de sluier? Check de koppoter cartoon van Raskerart.nl bovenaan deze blog ;-).
Tot slot
Experimenteer eens met deze tips. En kijk maar wat er gebeurt.
Voel je vrij de tips in je netwerk te delen door de Social Media knoppen te gebruiken. Je zou me hier mee helpen zodat meer mensen worden bereikt.
Wil je meer over deze tips weten of hoe ze jou of je bedrijf kunnen verrijken? Neem gerust contact op: www.vriebalance.nl.