glas overvol2


7 gouden tips voor meer veerkracht (2)

Vorige week heb ik de eerste 4 tips behandeld. In deze blog deel ik mijn persoonlijke ervaringen met je van afgelopen week en deel ik veerkracht tip 5.

Nog even de veerkracht tips van vorige week op een rij:
tip 1: Ik weet wat belangrijk is
tip 2: Ik neem mijn verantwoordelijkheid
tip 3: Ik leer luisteren naar mijn lichaam
tip 4: Ik neem iedere dag een moment voor mezelf en reflecteer

Veerkracht is ook een vorm van balans leren houden. Evenwicht vinden tussen dat wat je doet/moet en dat wat je nodig hebt. Dit is niet altijd makkelijk. Ook niet voor iemand die graag de grenzen opzoekt en uit haar comfort zone stapt vanuit bevlogenheid. Iemand zoals ik J.

Mijn glas is nooit leeg. Sterker nog. Mijn glas liep deze week over! Een heerlijk gevoel door veel positieve, sociale en intellectuele prikkels. En niet te vergeten de offerte aanvragen. Misschien ken je het wel. Je zit in een positieve flow en bent niet meer te stoppen. Toch merkte ik dat mijn hoofd te vol begon te raken en ik een fysieke reactie voelde. De adrenaline gierde door mijn spieren.  

Door te luisteren naar mijn lichaam en daarop te reflecteren werd het voor mij duidelijk dat ik te veel energizers had gepland en te weinig rustmomenten. Time management. Ik ben gaan hardlopen en heb een rustig avondje op de bank gezeten. Even helemaal niets doen. Dit laatste klinkt misschien makkelijk, maar is voor mij nog iedere dag een uitdaging ;-). Dan nu een nieuwe tip.

Veerkracht tip 5: Ik leer omdenken
Denken in termen van het glas is halfvol in plaats van halfleeg komt je vast bekend voor. Laten we deze uitdrukking eens opknippen. Het glas is halfvol representeert het denken in mogelijkheden, en het glas is halfleeg het probleem denken.

Context
Het probleem denken komt voort uit het oorzaak à gevolg denken. Dit wordt ook wel het lineaire denken genoemd. Onze omgeving(en) zijn en worden steeds complexer. Denk aan de mogelijkheden van digitalisering, werk en privé dat steeds meer door elkaar heen loopt. Met lineair denken lossen we de hedendaagse problemen niet altijd meer op. Het circulair denken daarentegen, richt zich op het denken in mogelijkheden. Ook stimuleert dit denken het continu leren. In de volksmond ook wel omdenken genoemd.

Hoe werkt dat dan? Er is veel onderzoek gedaan naar onze hersenen. Wat blijkt? Een deel van onze hersenen is plastisch. Dit betekent dat we onszelf nieuwe vaardigheden kunnen aanleren. We zijn in staat oude patronen te vervangen door nieuwe patronen. Jij kan leren denken vanuit het halfvolle glas. Dit is geen sinecure en vereist tijd en aandacht. Hard werken dus! Klaar voor de oefening?

Noteer voor jezelf een aantal belemmerende gedachten of desastreuze overtuigingen. Vervolgens buig je deze positief om.

Enkele voorbeelden ter inspiratie:

Glas halfleeg

Glas half vol

Wie hoog springt, valt diep

Wie hoog springt, kan de top bereiken

Dit … lukt me niet

Ik heb dit … al bereikt

Dit … gaat me niet lukken

Dit … is voor mij haalbaar

Met een positieve instelling en denken vanuit mogelijkheden, bereik je meer. Je zal merken dat dit ook een boost geeft aan je zelfvertrouwen.

Tot slot
Het lijkt me leuk als je wat positieve ombuigingen wilt delen. Laat het weten in het commentaarveld hieronder. Zo kun jij weer anderen inspireren.

Voel je vrij de tips in je netwerk te delen via social media. Je zou me hier mee helpen zodat meer mensen worden bereikt.

Wil je meer over deze tips weten of hoe ze jou of je bedrijf kunnen verrijken? Neem gerust contact op: www.vriebalance.nl.