grensbewaking klein3


7 gouden tips voor meer veerkracht (3)

Vandaag alweer deel 3 in de serie 7 gouden tips voor meer veerkracht. Heb je al één of meer tips kunnen toepassen in je dagelijkse praktijk?

Vorige week hebben we veerkracht tip 5 behandeld. In deze blog deel ik kort mijn persoonlijke ervaringen met je van afgelopen week en behandel ik een nieuwe tip.

Voor een optimale veerkracht zijn alle tips belangrijk en noodzakelijk om te integreren in je dagelijks leven. Voor mij zijn deze tips nog net zo actueel als 10 jaar geleden. Daarom nog even de reeds behandelde tips onder elkaar.
tip 1: Ik weet wat belangrijk is
tip 2: Ik neem mijn verantwoordelijkheid
tip 3: Ik leer luisteren naar mijn lichaam
tip 4: Ik neem iedere dag een moment voor mezelf en reflecteer
tip 5: ik leer omdenken

Vorige week deelde ik met je dat mijn glas overliep door alle positieve, sociale en intellectuele prikkels. Maar ook hoe ik hiermee om ben gegaan. De afgelopen week had ik mijn agendabeheer beter geregeld ;-). Piekmomenten afgewisseld met momenten van reflectie en rust.

Eerlijk is eerlijk, persoonlijk geniet ik als mijn glas van halfvol naar overvol gaat. Dit betekent voor mij groei en het leven ten volle leven. Echter ik ben me terdege bewust dat het glas niet altijd kan overstromen door plezier en groei. Is er niet een spreekwoord dat zegt: Overdaad schaadt?!

Als je doet wat je leuk vindt kun je veel aan. Dat is een feit. Het kost je veel minder energie. Sterker nog, werken vanuit je talent geeft extra energie! Ik doe nagenoeg alleen nog maar dingen die ik leuk vind en waar ik goed in ben. Op de administratie na dan. Dit is een vast gegeven en voor mij één van de minder leuke dingen van het zelfstandig ondernemerschap ;-).

Dit weekend had ik een afspraak met mezelf gemaakt. Focus Janet! Eerst de dingen doen die je moet doen. Met frisse tegenzin ben ik daarom zaterdag direct gestart met het afwerken van de administratie. Achteraf realiseerde ik me dat ik mijn ‘normale’ gedrag had omgedraaid: eerst de dingen doen die ik niet (zo) leuk vindt en daarna alle tijd hebben voor de leukere dingen. Door deze focus had ik de administratie in een mum van tijd klaar. En weet je wat? Dit gaf me positieve energie. Of komt het door de afspraak die ik met mezelf had gemaakt en waarvoor ik mijn verantwoordelijkheid heb genomen?!

Veerkracht tip 6: Ik geef mijn grenzen aan (en bewaak deze)
Veerkracht ontwikkelen betekent meer kennis krijgen over wie je bent en wat je wilt. Als je doet wat je leuk vindt gaat de energie als vanzelf stromen.

Waar krijg jij energie van? Of waarvan juist niet? Om je eigen energie meer in balans te houden zul je je grenzen moeten kennen, aangeven en bewaken. Dit is een cyclisch en continu proces, waarin tip 1 en tip 2 ook doorwerken.

Maak jouw grenzen bespreekbaar en denk vast na over mogelijke oplossingen. Wat geeft jou energie in je werk en wat vreet energie? Zijn er collega’s die met hetzelfde worstelen maar bijvoorbeeld op andere taakgebieden. Misschien heb je een collega die heel goed is in bepaalde taken die jou veel energie kosten..

Betrek daarom ook je collega’s en je leidinggevende hierbij. Je zal zien dat jullie samen tot veel meer in staat zijn.

Tot slot
Volgende week alweer de laatste blog in deze serie.. Mis ‘m niet. Heb jij ook een tip voor meer veerkracht? Ik zou het leuk vinden als je deze wilt delen. Laat het me weten in het commentaarveld hieronder.

Voel je vrij de tips in je netwerk te delen via social media. Je zou me hier mee helpen zodat meer mensen worden bereikt.

Wil je meer informatie over de tips of hoe ze jou of je bedrijf kunnen verrijken? Neem gerust contact op: www.vriebalance.nl.