feedback2


7 gouden tips voor meer veerkracht (4)

Vandaag alweer het laatste deel uit de serie 7 gouden tips voor meer veerkracht. Wanneer je aan de slag gaat met veerkracht, ga je aan de slag met mensen. Daar moet je zuinig op zijn.

Deze week alweer tip nummer 7. Ook geef ik je mijn definitie van veerkracht en zet ik nog een keer alle tips voor je op een rij. Veerkracht kun je trainen Voor mij is veerkracht iets moois. Het heeft mij veel gebracht. Het maakt het onmogelijke mogelijk. Het is een prachtig onderwerp dat gaat over mensen en hun onmetelijke kracht.

Veerkracht kent vele definities. Als je gaat googlen, zie je misschien door de bomen het bos niet meer. Wat is nou precies veerkracht? In deze laatste blog wil ik graag met jou delen hoe ik naar veerkracht kijk. En hoe dus deze 7 tips tot stand zijn gekomen. Maar eerst..

Veer-kracht is voor mij het vermogen waarmee je je oorspronkelijke staat van ‘zijn’ (vertrouwen) weer kunt herstellen. Veer-kracht is voor mij ook het vermogen waarmee je in staat bent je eigen (innerlijke) kracht te laten groeien. Dit samen maakt het makkelijker je eigen weg te vinden in een continu veranderende omgeving. Dit heeft een positief effect op je vitaliteit en je samenwerking met anderen. Je leert immers onafhankelijk(er) in afhankelijkheid jezelf in actie zetten óf juist even een pas op de plaats maken.  

Veerkracht tip 7: Ik vraag feedback 
Veerkracht ontwikkeling betekent het aanleren van een nieuwe houding/nieuw gedrag. In tegenstelling tot kennisleren, kun je houdingsleren niet alleen leren. Je hebt interactie met anderen nodig om je eigen processen te activeren. In de interactie leren we onze eigenaardigheden kennen, maar ook die van anderen.

Durf anderen toe te laten jou te spiegelen en luister goed naar hun feedback. Feedback geven is soms best lastig. Toch is feedback nodig als we onszelf willen ontwikkelen. Realiseer je dat gemiddeld genomen 80 procent van feedback veelal projectie of een verlangen/behoefte van de ander is. Voor je eigen groei richt je je dus op de 20 procent die je gaat (h)erkennen. De overige 80 procent is zeker interessant om samen te onderzoeken. Wat is de behoefte van die ander? Of wat bewondert die ander in jou?? 

Misschien ken je iemand die ook met deze veerkracht tips aan de slag wil. Een collega of vriend/vriendin. Een prima mogelijkheid om buddy’s te worden en elkaar te spiegelen en van feedback te voorzien. Natuurlijk zijn er ook nog je collega’s, je leidinggevende of een externe partij die je om feedback kan vragen. Dat is aan jou. Neem je verantwoordelijkheid als je veerkracht wilt ontwikkelen. Niets is vanzelfsprekend of gaat vanzelf.

Dit was de laatste tip. Voor optimale veerkracht ontwikkeling zijn alle tips belangrijk en noodzakelijk om te integreren in je dagelijks leven. Het is een continu proces. Daarom nog even alle tips op een rij.

 De 7 gouden veerkracht tips

  • Ik weet wat belangrijk is
  • Ik neem mijn verantwoordelijkheid
  • Ik leer luisteren naar mijn lichaam
  • Ik neem iedere dag een moment voor mezelf en reflecteer
  • Ik leer omdenken
  • Ik geef mijn grenzen aan (en bewaak deze)
  • Ik vraag feedback

Al deze tips pas ik nog regelmatig toe. In de vorige blogs heb ik al een paar persoonlijke ervaringen gedeeld. De echte ontwikkeling van mijn veerkracht startte al in mijn jonge twintiger jaren. De rek was er toen even uit door de druk die ik mezelf had opgelegd. Destijds heb ik een coach in de arm genomen om mij in dit proces te begeleiden. De 7 tips heb ik de afgelopen jaren ontdekt en leren toepassen in zowel mijn privé als werkomgeving. Veerkrachtontwikkeling is voor mij de basis geweest, waardoor je jezelf leert ontdekken en kennen.  Een (h)eerlijk proces!!!

Met deze 7 gouden tips weet ik zeker dat jij jouw veerkracht kan versterken. Het gaat dus niet vanzelf.. Het is niet altijd makkelijk.. Maar, zonder wrijving geen glans!! Heb jij de wil en het doorzettingsvermogen om alle tips stapje voor stapje te integreren in je leven? Dan kies jij voor een ‘gouden’ toekomst..

Tot slot  Dit was het alweer voor deze week. De laatste blog uit een serie van 4 delen over veerkracht. Mocht je delen uit deze serie hebben gemist, kijk dan even op mijn website www.vriebalance.nl. De hele serie is daar terug te vinden onder Contact/Inspiratie.

Volgende week start ik een nieuwe serie met het thema ‘nieuwsgierigheid’. Vooruitlopend daarop ben ik nieuwsgierig naar jouw beelden, woorden en/of ervaringen rondom dit thema. Wat roept nieuwsgierigheid bij je op? Laat het me weten in het commentaarveld hieronder.

Voel je vrij de tips in je netwerk te delen via social media. Je zou me hier mee helpen zodat meer mensen worden bereikt.

Wil je meer informatie over de tips of hoe ze jou of je bedrijf kunnen verrijken? Neem gerust contact op: www.vriebalance.nl.

NB De cartoons boven de blogs zijn gemaakt door mijn collega Albert Jan Rasker van www.raskerart.nl. Albert Jan bedankt!!!