7 tips die jou helpen jezelf te verbeteren in samenwerken

Samenwerken is leuk, althans ik geniet van samen-werken en de energie die daarbij vrijkomt. Er is een gezegde: Alleen ga je sneller, samen kom je verder. Soms kan samenwerken best lastig zijn. Dit komt omdat we allemaal verschillend zijn en we vaak moeite hebben deze verschillen binnen het team te integreren. Daarom heb ik hieronder 7 tips voor je samengesteld.

Wil jij het beste uit jezelf halen en je eigen rol in de samenwerking verbeteren. Of wordt je uitgenodigd je samenwerking te optimaliseren? Of hoor jij dat je vaker feedback mag geven én vragen? Laat deze 7 tips je inspireren tot een effectievere samenwerking.

Een metafoor voor een optimaal presterend team is het Nederlands symfonie orkest. Ieder individu traint hard met zijn instrument om steeds beter te worden. Onder leiding van de dirigent komen alle instrumenten samen en wordt een prachtige symfonie ten gehore gebracht. Momenteel is Maestro weer op de televisie. Daarin wordt de rol van de dirigent prachtig weergegeven. Als deze de muzikanten goed leidt, klinkt er een prachtig stuk. Zo is het ook met optimaal presterende teams. De rol van de leider, de diverse individuele rollen, de mate waarin zij het beste uit zichzelf willen halen, is essentieel voor optimale samenwerking. 

1. Ik neem niet aan, maar vraag
Jouw aanname is gebaseerd op jouw referentiekader. Het is jouw waarheid en niet per definitie die van de ander. Je kunt niet voor een ander denken. Deze persoon heeft zijn eigen referentiekader. En waarom zou je aannemen. Vragen staat vrij toch?

2. Ik ben nieuwsgierig naar mijn collega’s én klanten
Iedereen is kind geweest. De eerste vraag die kinderen stellen is de waarom vraag. Later vragen kinderen steeds vaker waarom. Ook vragen ze door.
Waarom zijn wij gestopt met vragen stellen? Het leert je zoveel over de ander. En is het dan niet veel makkelijker de behoeftes van de ander helder te krijgen en daarop in te spelen?!

3. Ik deel mijn kennis
Tegenwoordig wordt er veel van je gevraagd. Functieprofielen zijn nog vaak te algemeen en je krijgt de indruk dat men een duizendpoot zoekt. Niemand van ons is een duizendpoot. Daarom is het zo van belang om je kennis met je collega’s te delen. Samen weet je heel veel. Ieder vanuit zijn eigen expertise of aandachtsgebied. Ook kun je daardoor taken spreiden. Probeer het eens.

4. Ik laat weten hoe ik me voel
Je kent het vast wel. Een dag waarop je niet lekker in je vel zit en eigenlijk zo weinig mogelijk gestoord wilt worden. Je hebt slecht geslapen of misschien heb je ruzie gehad thuis. Goed nieuws. Niemand zit 24/7 goed in zijn energie. Althans, dat is mijn ervaring. Dit benoemen betekent dat je collega’s hier rekening mee kunnen houden en je een bijdrage kunt leveren aan het voorkomen van verkeerde aannames.
Creëer als team gemeenschappelijke taal door bijvoorbeeld het geven van een cijfer voor je energieniveau of werk met smileys. 

5. Ik pak mijn verantwoordelijkheid
Iedereen in een team heeft zijn eigen taken en verantwoordelijkheden. Van jou wordt verwacht dat je je verantwoordelijkheid pakt. Een voorbeeld. Stel je hebt een deadline, maar die haal je niet. Informeer dan tijdig (dus voor de deadline) je collega’s en/of leidinggevende waarom het niet lukt. Doe meteen een nieuw voorstel wanneer je het kan afronden. Dit is verantwoordelijkheid nemen ofwel eigenaarschap tonen.  

6. Ik geef feedback
Jezelf verbeteren is gaaf! Zonder groei is er geen vooruitgang. Blijf je stilstaan. Onderzoek heeft aangetoond dat medewerkers graag willen ontwikkelen en groeien. Om jezelf te verbeteren heb je anderen nodig. De ander fungeert als spiegel in jouw leerproces. Dit geldt ook andersom en daar wringt vaak de schoen. Als ik een ander feedback geef, kan ik het ook terug verwachten. Start daarom met het geven van een compliment. Dit is ook feedback.
Het uiten van jouw behoefte richting de ander kun je zien als feedforward. De ander kan in het vervolg rekening proberen te houden met jouw behoefte. Gebeurt dit niet dan kun je alsnog feedback geven. 

7.  Ik sta open voor nieuwe ideeën of inzichten
Stel je eens voor.. Je doet mee aan een pilot. Eerst denk je misschien “Wat moet dit worden?”, maar omdat het een pilot is ben je bereid het een kans te geven. Gaandeweg merk je dat het zo slecht nog niet is.
tip: Bespreek in je team dat je nieuwe ideeën of inzichten een kans wil geven en spreek een bepaalde periode af. Dit betekent dat er een evaluatiemoment komt en je alsnog je mening en ervaring(en) kunt delen.

Als je 1 of 2 van deze tips doorvoert in de samenwerking dan heb je de eerste stappen gezet naar een effectievere samenwerking. Uiteraard dragen alle tips bij aan een optimale samenwerking. Jij kiest welke voor jou op dit moment relevant zijn. Voel je vrij de tips in je netwerk te delen via social media. Je zou me hier mee helpen zodat meer mensen worden bereikt.

Heb je aanvullende tips? Laat het me weten. Ik hoor ze graag.
‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder’.