blog polariteit 19 12 17


Aan gene zijde..

Het zijn de donkere dagen voor Kerst.. Voor mij een tijd van reflectie en bezinning. Deze week liep ik door Tuindorado, een tuincentrum in Drachten. En ik heb me verwonderd over alle kerstversiering en verlichting. Het wordt ieder jaar gekker. Grote ijsberen die je in huis of buiten kunt neerzetten. Pratende rendieren die je omringen met kerstgeluiden en kerstliedjes. Veel pracht en praal! Amerika is er niets bij. Al lopende door de paden vroeg ik me af of het licht van de wereld niet in de eerste plaats uit ons zelf zou moeten schijnen in plaats van uit kitscherige prullaria..  

Nu moet ik je eerlijk bekennen dat deze tijd van het jaar mij emotioneel raakt. Waarom? Misschien wel juist omdat het licht en donker wordt uitvergroot. Het doet me beseffen wat het licht voor mij betekent, maar ook het donker.  

Ons leven bestaat uit polariteiten. Een ieder van ons beschikt over unieke en persoonlijke eigenschappen. Deze heb je gratis bij je geboorte meegekregen. Wat niet iedereen weet, is dat van iedere eigenschap die je bezit, ook de tegenpool van die eigenschap in jezelf aanwezig is. Samen vormen deze twee eigenschappen een polariteit. Het bijzondere van een polariteit is dat de ene eigenschap niet zonder de andere bestaat. Zonder licht geen donker. Geen rechts zonder links. Geen arm zonder rijk.

Persoonlijke ontwikkeling is niets anders dan het herontdekken van je eigenschappen als polariteiten. En deze als geheel in balans brengen. Je gaat deze inzetten en je nieuwe gewoontes eigen maken. Je wordt weer wie je oorspronkelijk was en je herkent je belemmerende of blokkerende overtuigingen als de zogenaamde maskers uit je kindertijd. Je wordt je bewust van wie je bent, maar vooral ook van wie je wilt zijn. 

  “Next to love, balance is the most important thing” John Wooden    

Een persoonlijk voorbeeld. Tijdens mijn werkzame leven heb ik veel feedback gevraagd. Ook hou ik regelmatig mezelf de spiegel voor. Wat ik als feedback terugkreeg was: Kan je ook eens tevreden zijn? Kijk niet zo nors of bazig. Ben je gestrest? Ik herkende deze eigenschappen niet van mezelf. Maar blijkbaar was dit hoe ik op dat moment op anderen overkwam. Toen ben ik op zoek gegaan welke eigenschappen (kwaliteiten) hierbij horen: energiek, ambitieus, daadkrachtig, secuur en serieus. Als ik in deze eigenschappen doorsla kom ik in de hiervoor genoemde vervormingen terecht. En die kreeg ik terug in de feedback. Eén eigenschap binnen de polariteit stond maar in het licht en de andere (nog) in het donker. De schaduw.

Uiteindelijk heb ik geleerd zowel mijn kwaliteiten als hun polariteiten in te zetten. Dus niet alleen mensen heel energiek tegemoet treden, maar ook met de nodige beheersing. Hierdoor ga ik beter met mijn eigen energie om, maar geef ik bovendien meer ruimte aan de energie van anderen. Ambitieus zal ik altijd blijven, maar ik heb geleerd om ook tevreden te zijn. Te genieten van de reis in plaats van alleen bezig te zijn met het doel. Ook hier is meer balans gekomen.

Geduld is een schone zaak. En dat is zo. Soms lopen dingen anders dan je gepland had. De daadkracht die ik heb stem ik meer en meer af op mijn energieniveau en intuïtie. En zo heb ik ontdekt dat ik geduldiger ben geworden. Ook daadkracht en geduldig zijn dragen als polariteit positief bij aan een meer ontspannen ik. En dan tot slot de polariteit serieus – humoristisch. Ja, ik kan serieus zijn. Maar is dat alleen wie ik ben? Nee! Door meer ruimte te bieden aan humor (zie Koppoters) en mijn boodschap met een glimlach te presenteren voel ik me meer in balans. En dit straalt uit. Eigenschappen die eerder nog in het donker stonden, stralen nu ook in het licht.

Tot slot
Polariteiten als geheel leren inzetten begint met inzicht en bewustwording van je kwaliteiten. Hiervoor maak ik onder andere gebruik van de Ofman-methode. Via je kwaliteit kom je bij je vervorming en uiteindelijk de polariteit als geheel terecht. Hier ligt je uitdaging. Of het nu gaat om een organisatie, team of individu. Mijn passie is mensen (weer) laten stralen en ze met plezier doelen laten bereiken.

Benieuwd welke eigenschappen binnen jouw bedrijf in het licht staan en welke nog in het donker? Informeer dan eens naar de workshop die ik samen met Albert Jan Rasker (Rasker Art) geef. Op mijn site www.vriebalance.nl kun je je contactgegevens achter laten en dan vertel ik je er graag meer over.

Ook kun je daar gratis mijn e-Guide ‘Regisseer je eigen leven’ downloaden. Een gids die richting geeft om te handelen vanuit jouw cirkel van invloed.

Fijne kerstdagen!

Vond je dit blog nuttig? Laat het me svp weten in het commentaarveld hieronder. En delen met je netwerk waardeer ik zeer! Voor jou een kleine stap, voor mij een groot effect!