blog topsport mindset 3 10 17


Acht topsport mindsets voor echte veerkracht

Vandaag de dag kan je er niet meer omheen. Veerkracht! Een onmisbare eigenschap die bepaalt hoe je omgaat met alle veranderingen in de huidige tijdgeest. Daarin wordt van jou en mij continu een topsport mindset gevraagd. Daarom worden (ex-)topsporters vaak als inspirerend spreker gevraagd. Om aan te zetten tot actie. De topsport mindset is een mindset die in mij weerklank vindt. Hoe herpak ik mezelf in het heetst van de strijd als het even tegenzit?

1. Met een topsport mindset weet je wat belangrijk is.
Toen ik als jong meisje startte met wedstrijdzwemmen won ik de ene na de andere medaille. Het kon niet stuk. Uiteindelijk bereikte ik de Friese Kampioenschappen. Ik had een doel en gaf alles wat ik op dat moment in me had. Helaas werd ik op een paar tiende verschil vierde. Balen! Geen medaille, dus doel niet bereikt, maar een ervaring rijker.

2. Met een topsport mindset neem je je verantwoordelijkheid.
Als je weet wat belangrijk is en jezelf daarin doelen stelt, dan maak je een afspraak met jezelf. Had ik volledig mijn verantwoordelijkheid genomen voor het behalen van een medaille? Nu terugkijkend moet ik eerlijk bekennen van niet. Ik wilde als tiener niks missen. Alles aan de kant te zetten voor die ene medaille was niet top of mind. Het had gekund, maar ik heb daarvoor niet de volledige verantwoordelijkheid genomen. Misschien was die medaille toch niet zo belangrijk?

3. Met een topsport mindset luister je naar je lichaam.
Meedoen is belangrijker dan winnen? Mijn lichaam heeft door de tijd talloze signalen gegeven. Mijn pijnlijkste ervaring was de knieblessure die ik tijdens de voorbereiding op de marathon van Rotterdam (2015) opliep, twee maanden voor de start. Mijn droom om op mijn 42e jaar de marathon te lopen verdampte. Ik besloot mijn doel bij te stellen.  Namelijk weer pijnvrij kunnen lopen.

4. Met een topsport mindset analyseer en reflecteer je continu.
Topsporters analyseren hun wedstrijd. Keer op keer. Wat ging er goed en wat kan beter? Zelf doe ik dit ook. Vorige week nog heb ik een voorbeeld van reflectie gedeeld in mijn blog Hou vast, laat los. De essentie hiervan was dat je niet alleen kijkt naar wat fout ging, maar ook tijd neemt te kijken naar wat goed is gegaan en hoe je dat in het vervolg nog beter kan doen.

5. Met een topsport mindset ontwikkel je een groei mindset.
In veel organisaties is continu verbeteren aan de orde van de dag. Dit vraagt een groei mindset. Carol Dweck, een Amerikaanse psychologe, deed onderzoek naar de groei mindset en fixed-mindset. Het goede nieuws: de groei-mindset kun je leren! Een mindset is uiteindelijk niets anders dan een overtuiging over jezelf, en die kun je veranderen, aldus Dweck. En het klopt.

6. Met een topsport mindset neem je risico en (h)erken je de grenzen.
Nog even terug naar de aanpassing in mijn doel op de marathon. Toen ik na zo’n 2 weken voor het eerst een kleine 3 km pijnvrij kon lopen ging ik telkens fysiek mijn grens verleggen. Mijn mentale doel bleef pijnvrij lopen. Als dat zou betekenen dat ik weer een tandje terug moest of uiteindelijk de marathon niet kon lopen, dan was dat OK. Ik heb maar één lichaam!

7. Met een topsport mindset vraag je feedback.
If it doesn’t kill you it will make you stronger”. Een gevleugelde uitspraak die uitnodigt tot meer DO en minder DON’T. Feedback kun je zowel geven als ontvangen. Hier is altijd winst te behalen. Feedback uit de weg gaan is geen optie, want uiteindelijk bereikt ie je toch, maar dan is het vaak te laat. Feedback is nodig om je eigen groeiprocessen blijvend te activeren.

8. Met een topsport mindset geloof je in jezelf.
Ja, ik heb een droom! Mijn ultieme droom vindt je op www.vriebalance.nl. Mijn persoonlijke doel is dé stresscoach van Nederland te zijn. Die wordt ik natuurlijk niet vanzelf. Het vraagt doorzettingsvermogen en veerkracht en nog veel meer. Maar het begint met vertrouwen en geloof in mezelf hebben dat het kan.

Toen ik me realiseerde dat mijn droom (de marathon) in duigen viel, besloot ik al deze wijsheden in de praktijk te brengen. Uiteindelijk heb ik de marathon moeiteloos kunnen uitlopen in 4.15 uur. Toeval? Misschien, maar het helpt me koers houden en om te gaan met alle veranderingen en keuzemogelijkheden om me heen. Het heeft me veerkrachtiger gemaakt.

Samenvattend

  • Weet ik wat voor mij belangrijk is?
  • Hou ik me aan alle afspraken? En ben ik bereid de gevolgen te accepteren?
  • Luister ik goed naar mijn lichaam? 
  • Neem ik iedere dag een paar minuten de tijd om mezelf te complimenteren en te kijken waar het nog beter kan?
  • Heb ik een groei mindset?
  • Neem ik genoeg risico’s en (h)erken ik mijn grenzen?
  • Vraag ik regelmatig feedback?
  • Geloof ik in mezelf?

Tot slot
Ik hoop en wens jou ook de kracht van een topsport mindset toe, zodat je komende week al je veerkracht versterkt. Daarnaast ben ik ook heel benieuwd. Welke van de bovenstaande acht vragen ben jij bereid jezelf vandaag (of komende week) serieus te stellen? Laat het me alsjeblieft weten in het commentaarveld onderaan deze pagina.

Vond je dit blog nuttig? Laat het me svp weten. En delen met je netwerk wordt zeer gewaardeerd! (Voor jou een kleine stap, voor mij een groots effect).