stress 101


Altijd 100%

Ik heb een ‘haat-liefde’ verhouding met (werk)stress. Stress laat mij de ene keer pieken, maar bezorgt me soms ook dip-momentjes. Dan weet ik dat het tijd is om te rusten. Herkenbaar? Toch zie ik stress als iets positiefs. Stress houdt je scherp en dwingt je 100% te geven. Desondanks wordt er vaak negatief over werkstress gedacht. En het wordt ook, vaak onterecht, in verband gebracht met burn-outverschijnselen. Laatst hoorde ik iemand zeggen: “Ik heb geen werkstress in mijn organisatie.” Dat lijkt mij zeer onwaarschijnlijk! Werkstress is er altijd en dat is maar goed ook! De vraag is: Hoe maak ik dit bespreekbaar? Of nog belangrijker: Hoe ga ik ermee om?

Jaren heb ik alles gegeven wat ik in me had. Ik leefde voor mijn werk, mijn team en gezonde stress. In het begin was het uitdagend en leuk. Later werd het voor mij meer van hetzelfde, kon ik niet meer echt genieten. En het viel me op dat de dagen waarop ik met tegenzin naar mijn werk ging, toenamen. Mijn stressniveau ging de ongezonde kant op. Tijd voor een goed gesprek met mezelf. Hoe kon ik als manager nog een voorbeeld zijn als ik me zo voelde? Het was tijd mijn leven anders te organiseren. Keuzes te maken om weer 100% te kunnen geven op alles. Geen vlucht maar echte keuzes die passen bij mij; mijn werk, mijn plezier én mijn rust.

Werkstress als kans
Van 14 tot en met 17 november is het de Week van de Werkstress. Het doel is om werkstress bespreekbaar te maken en daarmee verzuim op de werkvloer te voorkomen. Dit is hard nodig als je de cijfers mag geloven. Ruim 1 op de 8 werknemers in Nederland heeft last van werkstress. Een derde van werkgerelateerd verzuim heeft psychische oorzaken. Twaalf procent van de werknemers heeft een burn-out of zit er tegen aan. De kans is groot dat er ook binnen jouw organisatie mensen zijn die wegens te veel werkstress thuis zitten.

(Werk)stress is een subjectieve beleving en hoeft niet per definitie slecht te zijn. We hebben gezonde druk nodig om doelen te realiseren. Werkstress kan zodoende je organisatie versterken. Maar het kan haar ook verlammen. Dan is er sprake van ongezonde stress. Het is dus van groot belang dat je inzicht krijgt in de aard en omvang van de werkstress. Gezond of ongezond? Wat zijn de oorzaken? Wat zijn de symptomen? De literatuur geeft ons zeven hoofdbronnen: taakeisen, beloning, controle, organisatorische veranderingen, leidinggevende, steun van anderen, baanzekerheid

  • Geloof jij in ‘meten is weten’?
  • Wil jij (team)prestaties verhogen?
  • Of kamp je met teveel verzuim?
  • En wil je sneller tot de kern van het ‘echte probleem’      komen?

Dan kan een stress-analyse zeer zinvol zijn. Je krijgt een individueel of teamoverzicht dat laat zien of en in welke mate er werkstress aanwezig is en wat de werkstress veroorzaakt. Het gedetailleerde rapport biedt de aanknopingspunten voor een effectieve aanpak door gerichte interventies. Onderdelen die goed lopen en waar je geen aandacht aan hoeft te besteden, worden ook zichtbaar gemaakt. Dat geeft helderheid.

Tot slot
Werkstress biedt kansen om het werkgeluk van mensen te verhogen. En daarmee het persoonlijk en collectief rendement. Hoe? Door eerst het onzichtbare zichtbaar te maken, het gesprek aan te gaan en dan doelgericht aan de slag. Voor mij was dit het ondernemerschap. Wat past bij jou? Ga jij ook voor 100%?

Geïnteresseerd? Laat dan op de contactpagina je naam en e-mailadres achter op de site www.vriebalance.nl Dan stuur ik je graag een voorbeeldrapport.

En wil jij net als ik leren je eigen leven te sturen? Beter leren omgaan met perfectionisme, je zelfvertrouwen vergroten, zelfverzekerder worden, nee leren zeggen en om hulp durven vragen? Op mijn site www.vriebalance.nl kun je gratis mijn e-Guide ‘Word regisseur van je eigen leven’ downloaden of meer blogs lezen over stress, energie en mindset (inspiratie).

Vond je dit blog nuttig? Laat het me svp weten. En delen met je netwerk waardeer ik zeer! Voor jou een kleine stap, voor mij een grote kans!