blog 80 20 5 9 17


De 20/80-regel herleeft!

Een paar maanden geleden ontdekte ik dat ondernemend zijn niet hetzelfde is als ondernemer zijn. Het vraagt een andere mindset. En ik ben nu een ondernemer. Dus kan ik me maar beter zo snel mogelijk de vaardigheden van het ondernemerschap eigen maken. Afgelopen weekend had ik de eerste drie dagen training uit een serie van drie blokken. En WOW wat heb ik veel inzichten opgedaan. Heerlijk! Maar soms ook best confronterend. Diverse onderdelen bleek ik intuïtief al te hebben beetgepakt. Dit voelt goed. Schuilt er dan toch die meesterondernemer in me?

De komende tijd deel ik graag een aantal van mijn inzichten met je. En mijn gedachtegang daarbij. De eerste is het Pareto-principe. Beter bekend als de 80/20-regel of 20/80-regel. Het principe was voor mij niet nieuw. Wel nieuw voor mij was hoe ik het in de realiteit kan toepassen. 

In één van mijn eerste verkooptrainingen leerde ik dat 80% van je tijd voor klanten is en 20% voor overige zaken. Maar hoe weerbarstig was en is soms de praktijk? De verhoudingen zijn overigens niet te letterlijk te nemen. In de praktijk kunnen de verhoudingen net even anders liggen, bijv. 70/30. Het meest bekende voorbeeld binnen time management is toch wel dat 20% van je acties 80% van je resultaat bepalen. En dat heeft alles te maken met prioriteiten stellen.

Heb ik mijn prioriteiten als ondernemer juist gesteld? Het Pareto-principe heeft mij weer op scherp gezet. Maar hoe stel je je prioriteiten scherp als alles prioriteit lijkt te zijn? Want als je met minimale inspanningen kunt zorgen voor een maximaal resultaat dan wil ik dit leren toepassen.

Hoe? Eerlijk durven kijken naar jezelf. Kijk mij eens hard werken. Hoe harder ik werk hoe meer klanten. Een to do lijstje hebben waar ik alsnog zaken aan toevoeg die al zijn gedaan. Herkenbaar? Dit is feitelijk het ‘ego’ dat spreekt. Dit ‘ego’ gaat mij niet helpen bij mijn doelen. Dus wat kan ik doen om met minimale inspanningen een zo groot mogelijk resultaat te behalen?

Benoem vervolgens de drie activiteiten die je het grootste resultaat en effect gaan opleveren. Heb je die scherp? Doe alleen nog de dingen waar je heel goed in bent. De rest kun je vaak op een andere, creatieve manier oplossen.
Een persoonlijk voorbeeld: momenteel ben ik druk bezig met de voorbereidingen voor twee bijeenkomsten over duurzame inzetbaarheid op 22 september aanstaande. Ik ontdekte dat de organisatie hiervan en de randzaken er omheen mij veel tijd kosten. Oplossing: hulp inschakelen. Zodat ik mij kan focussen op de acties die echt op mijn terrein liggen. Daarna is het een kwestie van doen. Stap voor stap. Keuzes maken. Fouten maken en daar van leren zodat het nóg beter wordt.

“Met minimale inspanningen een zo groot mogelijk resultaat.”  

Het mooie is dat je de gedachtegang ‘met minimale inspanningen een zo groot mogelijk resultaat’ in alles kan toepassen. Of het nu gaat om privé, werk, gezondheid of iets anders. Welke drie activiteiten gaan jou het meeste resultaat opleveren?

Tot slot
VRIE Balance is in ontwikkeling. Wil jij daar iets in bijdragen? Zou je me willen helpen door in het commentaarveld de volgende vragen te beantwoorden? (Liever via een persoonlijk bericht? Dat kan naar [email protected])

  1. Wat houdt jou het meest bezig als je denkt aan goed en gezond blijven functioneren tot aan je pensioen? NB Overigens is de pensioenleeftijd voor een 43-jarige nu al bijna 70 jaar!
  2. Wat zou je daarin voor jezelf willen bereiken komend jaar?
  3. Wat denk jij dat daarin nodig is om een groot succes te bereiken?

Heel veel dank alvast! In een volgende blog kom ik er dan uiteraard op terug!

Vond je dit blog nuttig? Laat het me svp weten. En delen met je netwerk wordt zeer gewaardeerd! (Voor jou een kleine stap, voor mij een groots effect).