De 8-baan

De lente is begonnen! Tijd om er weer eens lekker op uit te trekken. Uitstapjes te maken.
Misschien heb je dit paasweekend al benut om even lekker bij te tanken in een andere omgeving. Weekendje weg, pretpark of misschien de nieuwe dierentuin Emmen?

Wij hebben dit weekend relatief rustig aan gedaan, maar ik herinner me nog goed dat ik vroeger vaak met mijn ouders naar de dierentuin of een pretpark ging. Het liefst ging ik dan in de 8-baan of in de zweefmolen. Wat kon ik daarvan genieten!

Ik heb ontdekt en geleerd dat de 8-baan een mooie metafoor is gebleken voor het leven maar ook de wijze waarop je naar je eigen loopbaan kunt kijken…  

Stel je voor. Je staat voor één van de meest aantrekkelijke attracties op Duinrell. De kurketrekker. Lichtelijk voel je de spanning in je lijf toenemen. Je vraagt jezelf af: ‘Wat ga ik doen?’ Je ziet de rij en hoort veel mensen om je heen praten over de beleving van deze attractie. Zij hebben de rit ervaren. Jij nog niet, maar je nieuwsgierigheid is gewekt.

Je besluit in de rij te gaan staan en het avontuur aan te gaan. De eerste stap is gezet. Fantastisch! Je weet nog niet wat deze rit jou gaat brengen, maar je realiseert je dat dit de enige manier is om het te ervaren.

Het wachten duurt lang. Te lang. Je gedachten gaan en komen. Weer vraag je je af ‘Doe ik er goed aan. Wat levert dit ritje me op’.  Het moment waarop het gaat gebeuren lijkt nog zo ver weg. Hoe  langer het lijkt te duren hoe lastiger je lijf dit lijkt te verduren. Je handen zijn klam en je lichaam vertoont lichte trillingen.  

Terwijl je staat te wachten kijk je om je heen en zie je een sliert wagonnetjes vertrekken. Je ziet blije gezichten van mensen die twee handen de lucht in steken. Zij genieten! Maar je ziet ook mensen die angstig naar beneden kijken en zich strak vastklampen aan de veiligheidsbeugel.

Dan is het eindelijk zover. Jij mag instappen. Je sluit de veiligheidsstang en besluit je over te geven aan het moment. Je angst loslaten en ervaren!

Langzaam glijden de wagentjes over het spoor, op naar de eerste top om vervolgens met een noodgang naar beneden de draai over de kop te kunnen maken. Je maag zakt even weg maar veel tijd om na te denken heb je niet… Je hoort mensen gillen en je gilt zelf net zo hard mee!! Wat een power, wat een adrenaline. De kurketrekker is onverbiddelijk! De snelheid neemt toe… Nog een paar scherpe bochten…

De spanning in je lijf is voelbaar. Ergens weet je dat je op het goede spoor zit. Flow! Aan het einde van de rit maak je voor jezelf de balans op. Ga ik nog een keer?

Laatst las ik dat 60% van werkend Nederland geen plezier (meer) heeft in zijn of haar werk. Schrikbarende cijfers. Werkplezier is zo belangrijk om een vitaal en gelukkig leven te leiden.

De 8-baan kenmerkt voor mij het leven. Energie, flow, spanning, loslaten, ups and downs. Tegelijkertijd is het een prachtige metafoor voor loopbaanoriëntatie.

Klamp jij je vast of ben je bereid het avontuur aan te gaan. Ontdekken wat jou plezier geeft, wat bij jou past. Het gevoel van flow ervaren.

Wat is de attractie van jouw leven?

Voel je vrij deze blog te delen op social media als je denkt dat dit interessant kan zijn voor meer mensen in jouw netwerk.