de confrontatie2


De confrontatie

Deze week misschien een wat scherpe blog.. Het gaat over confronteren. In hoeverre gaan wij de confrontatie aan met onszelf of anderen? Durven we ons te laten confronteren?

Een voorbeeld. Natuurlijk kan ik gaan bloggen over alle leuke dingen die ik afgelopen week heb meegemaakt of heb gedaan. Hoe goed het eigenlijk (met me) gaat. De pagina is zo gevuld. Maar hier hebben we Facebook voor toch? Voel je vrij te ‘gluren’ op mijn Facebook pagina VRIE Balance. En als je daar dan toch bent… dan ontvang ik graag je like. Hmmm, confronterend? 😉

Als ik terugkijk op mijn week dan is ‘confronteren’ de rode draad geweest. Een paar ervaringen deel ik graag met je. Maar wat is nu eigenlijk de definitie van confronteren. Confronteren is ‘het tegenover elkaar stellen’. De confrontatie met iets of iemand aangaan vanuit gelijkwaardigheid.

Woensdagavond had ik een confrontatie met mezelf. Ik was bij de fysio voor de behandeling van mijn knieblessure. Eigenwijs als ik soms kan zijn.. vroeg ik of ik geluidsgolven therapie kon krijgen. Deze behandeling had ik vorig jaar ook voor mijn knie gehad.. “De geluidsgolventherapie is een symptoombestrijder, geen oorzaak oplosser”, aldus mijn fysiotherapeut.

Een spiegelconfrontatie maakte me hiervan bewust. Ik zag de instabiliteit van mijn knie. Om de oorzaak hiervan aan te pakken kreeg ik diverse oefeningen. Oefeningen waar ik niet direct op zat te wachten. En nu? Kan ik de discipline opbrengen? Wat voor andere spierpijntjes ga ik krijgen? Ik weet nu wat ik voel en pas mijn schema daarop aan… Wil ik langer en verder pijn- en klachtenvrij lopen? Ja! Dus… keuze maken.  

Misschien denk je “Is dat alles”? Nee, zeker niet. Samen met een collega coach ben ik een programma aan het ontwikkelen. Wij zijn twee individuen met elk onze eigen behoeften, wensen en referentiekader. In onze samenwerking kwam het deze week tot een confrontatie..

Na een plezierig en inhoudelijk telefoongesprek over ‘nieuwsgierigheid’, ontving ik kort daarna een pittige mail. Mijn irritatie liep flink op naarmate ik de mail vaker las. Deze mail ging niet meer over de inhoud van ons gesprek, maar over het ‘ego’. Alles in mijn lichaam werd ‘aan’ gezet.  Ik moest een keuze maken gebaseerd op aannames van de ander? Hoezo irritatie..! Die gedachten zijn niet eens van mij! Ook mijn ‘ego’ sprak. 

Ik ben de confrontatie aangegaan. Uitspreken wat mij feitelijk opvalt en wat mijn behoeften, gedachten en gevoelens daarbij zijn. Vervolgens heb ik geluisterd naar mijn collega. Samen zijn we op zoek gegaan waar het nu echt om gaat. Dit kan zijn: ‘oude pijn’ die naar boven komt, emoties die je snel in de actiestand (overlevingsmodus) zetten of je eigen autonomie en keuzevrijheid die wordt aangetast. Deze bewustwording geeft ruimte. De creativiteit kan weer voluit stromen en maakt ons programma alleen maar sterker :-). 
1 + 1 = 3

We zijn allemaal unieke individuen. Vanuit deze gelijkwaardigheid ga je de confrontatie aan. Als we onze behoeften, gedachten en gevoelens niet (leren) uitspreken naar elkaar dan kan er makkelijk miscommunicatie ontstaan. Het gaat vaak mis doordat we geneigd zijn aannames te doen. En voor een ander proberen te denken. Allemaal onze eigen gedachten. Daar is niets van de ander bij.

Verschil is er en moet er ook zijn om samen verder te komen. Kijk maar naar de natuur. Deze ontwikkelt zich duurzaam. Al vele miljarden jaren. De natuur confronteert ons op een prachtige manier met het leven en groei. Ieder jaar opnieuw, dag in dag uit.

Tot slot
Wil jij groeien? Loop jij vast in je baan of in de samenwerking? En ga je vaak de confrontatie uit de weg? Durf dan nu de stap te zetten. Laat je door mij spiegelen en confronteren. Het helpt je ‘Zichtbaar Vooruit’! Ga voor meer informatie naarwww.vriebalance.nl

Wil je reageren? Graag! Laat het me weten in het commentaarveld hieronder. Liever via een pb? Dat kan altijd op [email protected]

Als je denkt dat de inhoud van deze blog ook voor anderen interessant kan zijn, geef dan een duimpje omhoog of deel het bericht via social media. Dit wordt zeer gewaardeerd.