blog de grens 26 7 17


De grens voorbij

Vrijdag was het weer raak. Een of andere gek die in München er op los schiet. Weer zoveel onschuldige mensen dood of (zwaar) gewond. Wanneer houdt het op? Mijn gedachten gaan uit naar alle nabestaanden en slachtoffers van deze niet te begrijpen daad van terreur. Nog één week en dan is het bouwvak. Veel Nederlanders hebben dan vakantie. Waar is het nog veilig? Een vraag die ik de laatste tijd vaak hoor. Ik heb het antwoord niet. Feit is dat we geen directe invloed hebben op dit soort gebeurtenissen. Het gebeurt. Hoe kan ik hier dan mee omgaan? Door grenzen te stellen.

Om grenzen te stellen, moet ik eerst weten waar mijn eigen grenzen liggen. Hiervoor is zelfkennis nodig. Grenzen stellen is niet alleen in het werk van belang, maar werkt door in het hele leven.

Waarom is het zo belangrijk om grenzen te stellen?

Om jezelf te beschermen
De wereld om ons heen verandert snel. We balanceren continu tussen de grens van het onbekende en onze veilige comfort zone. Deze grens van het onbekende, niet weten wat er gaat gebeuren, brengt gevoelens van onzekerheid met zich mee. Gevoelens die ik herken. De stap die ik heb gezet naar het zelfstandig ondernemerschap gaat gepaard met veel onzekerheid. Om beter met mijn gevoelens van onzekerheid om te gaan heb ik de veiligheid in mezelf gezocht. Zo heb ik geleerd mezelf te beschermen. En kan ik leven vanuit vertrouwen in plaats van onzekerheid of angst.

Om naar jezelf te luisteren 
Te vaak leven we alleen vanuit ons hoofd. Maar wat heeft ons lijf ons te vertellen? Ik heb ontdekt en geleerd dat mijn lichaam een schatkist is. Het is mijn ‘geheime’ toegang tot nieuwe ontdekkingen, vergeten verhalen en (onverwerkte) emoties. Door deze grens over te steken en hiernaar te luisteren en dit te onderzoeken heb ik mezelf steeds beter leren kennen. Mijn gedachten kunnen nog wel eens met me aan de haal gaan, maar mijn lichaam liegt nooit.

Om jezelf te vormen
In hoeverre heeft jouw omgeving (ouders, vrienden, collega’s)  invloed op jouw gedrag en de keuzes die je maakt? En zijn dit ook de keuzes die jij zelf wilt maken? Ik heb vroeger wel eens keuzes gemaakt waarbij ik me teveel liet leiden door andermans meningen. Gelukkig heb ik ontdekt wat ik belangrijk vind en kies ik wat goed voor mij is. Mijn grens. Want wat goed voor mij is, geeft niet alleen positieve energie aan mezelf maar ook aan anderen. 

Om respectvol om te gaan met anderen 
Respect is voor mij een belangrijke waarde. De grens van de ander. Een waarde die noodzakelijk is voor volwassen (arbeids)verhoudingen. Respect is je mening kunnen geven, waarbij je de ander geen pijn doet en in zijn waarde laat. Hoe doe je dit? Mijn ervaring is dat ik zoveel mogelijk vanuit mezelf spreek. Dus niet direct gaan wijzen, maar in de ik-vorm blijven spreken. Wat ervaar ik en wat heb ik nodig. Kortom, wat is mijn onvervulde behoefte.  

Zelfkennis is cruciaal als het gaat om eigen grenzen stellen. Op elk moment kunnen situaties uit de hand lopen. Of kan onzekerheid optreden. Hoe herken ik grensoverschrijding bij mezelf?

  • Mijn grenzen: Ik kom niet voor mezelf op. Ik laat de ander over me heen lopen. Het zichtbare gedrag is afwachtend.
  • De grenzen van de ander: Ik sta niet echt open voor andere meningen. Ik doe de ander onbewust pijn door deze niet in zijn waarde te laten. Het zichtbare gedrag is meer ‘agressief’.

Misschien voel je het grenzen stellende gedrag al aankomen. Dit is het assertieve gedrag. Ik ben me bewust van mijn eigen ik en mijn eigen verantwoordelijkheid of invloed op de situatie. En dat ik fouten of gevoelens van onzekerheid niet afschuif op anderen of op de omstandigheden. Maar dat ik onderzoek bij mezelf: welke grens van mij is hier overschreden?

Tot slot
Iedere dag ontvang ik in mijn e-mailbox een dagelijkse gedachte. Vrijdag was dit: “Reizen verandert je” (Anthony Bourdain). Een inspirerende gedachte die ik graag als afsluiting met je deel.

Op 15-jarige leeftijd heb ik zes weken in Amerika gezeten. Aanleiding was een uitwisselingsprogramma vanuit de zwemclub waar ik trainde.  Wat een avontuur was dat. Voor het eerst vliegen, voor het eerst op de internationale tv (interview). Mijn eerste lange vakantie zonder ouderlijk toezicht ;-). Een oceaan tussen datgene dat vertrouwt voelt en het land van onbegrensde mogelijkheden. Mijn vader zei vaak dat deze reis mij veranderd had. En hij had gelijk. In Amerika had ik, toen nog onbewust, de basis gelegd voor het opzoeken en stellen van mijn grenzen. Het was de start van mijn persoonlijke reis ‘de grens voorbij’.

De vakanties zijn begonnen. Welke vakantie komt bij jou boven als je denkt aan de grens voorbij? Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

Als je dit blog nuttig vond, geef dan ajb een duimpje omhoog. En delen met je netwerk wordt gewaardeerd! Een kleine moeite met een groot effect.

NB Jouw grenzen ontdekken? Download dan mijn gratis eGuide op www.vriebalance.nl. Je ontvangt 21 richtlijnen plus een uitsmijter die je op weg helpen je eigen koers en grenzen te verkennen.