spijt dec2

 

De grootste fout die je liever niet wilt maken..

..is spijt hebben! Wie kent dit gevoel, deze energie? Guilty! Heb jij jezelf voorgenomen dingen te veranderen in 2018? Heb je jezelf goede voornemens gesteld en merk je nu een maand later dat deze alweer naar de achtergrond zijn verdwenen? In dit blog deel ik enkele situaties met je waarom spijt hebben de grootste fout is die ik liever niet (meer) maak.

Spijt. Wat is het eigenlijk? Spijt hebben is een ‘negatief geladen’ emotie. Een gevoel dat mij energie kost in plaats van dat het mij energie oplevert.  Zo kan ik spijt hebben van iets wat ik heb gedaan of nagelaten. Het gevoel van spijt hebben, ontstaat achteraf en is vaak rechtstreeks verbonden met keuzes. De keuzes die ik maak of niet maak. Want niet kiezen is ook kiezen.

Laatst moest ik naar een klantafspraak. Ik had op internet gekeken naar de reisafstand: ca. 38 minuten. Hier was dus mijn hele ochtendritueel op afgestemd. Eenmaal klaar voor vertrek voerde ik het adres in op de navigatie in de auto. Blijkt de daadwerkelijke reisafstand +10 minuten te zijn!! OMG dit ga ik nooit meer inhalen, dacht ik. Waarom heb ik niet direct op de navigatie gekeken? Spijt. Het enige dat ik kon doen was kalm blijven en zo hard mogelijk rijden.. waar je dan ook weer spijt van kunt krijgen.

Zo herinner ik me ook nog een situatie van jaren geleden. Ik denk dat ik begin 20 was. Mijn BFF (Best Friend Forever) zat met haar man in Tanzania. En had mij uitgenodigd hun een bezoek te komen brengen. Tanzania staat bekend om haar prachtige wild life. Het leek mij een geweldige ervaring om te gaan. Uiteindelijk heb ik me door mijn omgeving laten verleiden om de trip niet door te zetten. Een vrouw alleen die kant op. Wat kon er allemaal wel niet mis gaan? Ik zal het helaas nooit weten. Een gemiste kans. En spijt.

Gister nog bekroop me een gevoel van spijt. Op een doordeweekse dinsdag heb ik tot in de vroege uurtjes een zeer gezellige avond gehad met vrienden en bekenden. Niet gepland. Spontaan ontstaan. Na een paar uurtjes slaap werd ik wakker met een flinke kater. Spijt. Een kort moment van disbalans tussen mijn hoofd en hart. Waarom ben ik niet verstandig geweest en eerder op bed gegaan? Mijn hart had duidelijk gekozen voor de gezelligheid. Gelukkig had ik die dag geen afspraken en kon ik rustig bijkomen.

Misschien ken jij ook van dit soort situaties waarin je spijt hebt (gehad). En misschien herken je ook dat je meer spijt hebt van de dingen die je niet hebt gedaan dan van de dingen die je wel hebt gedaan. Graag deel ik met jou wat het mij heeft geleerd.

Heb jij veel last van spijtgevoelens? Spijt is gerelateerd aan het verleden. Alle negatieve energie die dit met zich meebrengt kan verspilde energie zijn. Of dit positief of negatief uitwerkt hangt af van het feit hoe je er vervolgens mee omgaat. Het verleden kan je niet veranderen. Door spijt te erkennen en het positief in te zetten kun jij wel je toekomst veranderen.

Dus heb je je goede voornemens laten varen? Denk dan eens na over de volgende vragen.

  • Maak jij je eigen keuzes of laat jij anderen bepalen wat je gaat doen?
  • Ken jij je eigen grenzen of ga je er vaak overheen?
  • Doe jij wat je wilt doen of doe je vaak dingen die je niet wilt doen?
  • Kies jij bewust of kies je niet?

Tot slot
Deze blog ging specifiek over spijtgevoelens met betrekking tot het maken van keuzes. Niet over situaties waarin iemand anders al dan niet benadeelt wordt om welke reden dan ook. Dit vraagt een andere benadering..

In welke situaties speelt spijt voor jou nog meer een  rol? Laat je het me weten in het commentaarveld hieronder? Je mag me ook een persoonlijk berichtje sturen. Ik ben benieuwd.

Leer spijt (h)erkennen en ontdek hoe jouw keuzes positief voor je kunnen werken.. Alleen als jij kiest!

Wil jij net als ik leren je energie voluit te laten stromen? Beter leren omgaan met spijt, tegenslagen, frustratie, pijn of verdriet?

Maak dan gebruik van mijn aanbod voor een gratis spiegelsessie. Met mijn scherpe blik en doortastendheid bied ik jou de mogelijkheid om helder te krijgen wat jou tegenhoudt en waar je naar toe loopt.

Aan het einde kijken we samen hoe ik je kan helpen een stap voorwaarts hoe ook jij spijt ten positieve voor je kan laten werken.

Vond je dit blog nuttig? Laat het me svp weten. En delen met je netwerk waardeer ik zeer! Voor jou een kleine stap, voor mij een groot effect!