keuzestress2


‘De keuze worsteling’

Voor diegenen die mij kennen of al wat langer volgen, is het geen geheim dat ik ambities heb. Al jong droomde ik ervan ontwikkelingswerk te gaan doen. Hoe? Daar had ik toen nog geen idee van. Nu zit ik in de juiste stroom. 

Stel je eens voor: een wereld waarin alle mensen vitaal en gelukkig zijn en fluitend naar hun werk gaan. Stress een onbekend fenomeen is. Teams optimaal presteren. En  doelen bijna als vanzelf worden gehaald. Te mooi om waar te zijn? Misschien.. 

Mijn dilemma deze week doet me denken aan de Peijnenburg reclame. Die reclame waarin een jongetje leert zwemmen door focus te houden op een stukje Peijnenburg koek. Ik hoef niet opnieuw te leren zwemmen, maar heb mijn focus te bepalen als ondernemer.   

Ondernemend zijn is iets anders dan ondernemer zijn. Afgelopen week kwam dit besef vol binnen. De manier waarop ik als ondernemer mijn ambities invulling geef, is zichtbaar in ontwikkeling en dat schuurt..

Deze week had ik last van wat ik noem: keuze stress! Misschien herken je dit? Te veel ideeën, te veel leuke dingen, te veel mogelijkheden. Kortom, te veel keuzes! Als leider wil je de goede dingen goed doen. Als ondernemer met visie wil je niet alleen de goede dingen goed doen, maar je wilt en moet ook geld verdienen. 

Dus, wat ga ik kiezen? Waar doe ik goed aan? Of kies ik gewoon (nog) niet?Keuzes! Een luxe probleem.. En een probleem van deze tijd. Er is zoveel te kiezen. Doelgroep, thematiek, programma’s etc. Dan maar niet kiezen en zien wat er van komt? Niet kiezen is ook kiezen. Alleen geef ik dan de regie uit handen. En wil ik dat? Nee, ik wil mijn eigen regisseur zijn.

Dan is er de vraag: Hoe kom ik tot de juiste keuze? Is er wel één juiste keuze? Feit is dat iedere keuze gevolgen heeft. Maar kan ik de toekomst voorspellen? Nee, dat kan ik niet. Ik boek succes of ik ga op mijn bek. Maar dan sta ik weer op en ga ik door!

Mijn comfort zit nu nog in het ondernemend handelen. Als ondernemer leer ik opnieuw focus te bepalen. De volgende vragen helpen me daarbij. Hoe hou ik mezelf met twee benen op de grond? Ben ik aan het luchtfietsen of ben ik deals aan het maken? Klopt hetgeen ik zeg nog met dat wat ik doe? Of wil doen..

Misschien gaan er nog generaties overheen voordat mijn droom werkelijkheid wordt.. Toch geloof ik in de waarde van grote dromen. Als richtinggever, stip op de horizon en inspiratiebron.

Mijn wens voor jou: Droom groot, begin klein maar kies! 
Je bent het waard!

Tot slot
Droom eens groot. Wat zou je doen, beleven en realiseren als alles mogelijk was? Laat het me weten in het commentaarveld hieronder.

Als je denkt dat de inhoud van deze blog ook voor anderen interessant kan zijn, geef dan een duimpje omhoog of deel het bericht via social media. Dit wordt zeer gewaardeerd.