blog onzekerheid 22 8 17


De kracht van onzekerheid

Onzekerheid. Gek word ik er soms van. Zeker na een vakantie kan dit mij even in haar greep krijgen. In de vakantie laat ik alles los. Hoef ik even helemaal niets van mezelf. Geen deadlines, geen controle. Ik stap terug in mijn ‘comfort’ zone om mijn batterij op te laden. En dan is daar toch weer die onzekerheid..

Op de laatste vakantiedag zei ik tegen mijn partner: “Ik heb de indruk dat ik per vakantiedag ‘dommer’ ben geworden en ik heb ook geen inspiratie meer. Kan ik het nog wel? En hoe kan ik nu anderen inspireren?” Mijn lief zei daarop treffend: “Dit zeg je na iedere vakantie en bij iedere nieuwe uitdaging. Je moet gewoon weer je ding gaan doen en dan komt het goed”.

Inmiddels weet ik dat hij gelijk heeft. Hoe? Door de confrontatie met de realiteit. Onzekerheid maar ook gevoelens van onrust en/of angst komen voort uit één van de volgende oorzaken:

  • Gedachten
  • Gevoelens
  • Het nog onbekende

Mijn onzekerheid komt voort uit irreële gedachten en het nog onbekende: Tot nu toe heb ik geen reden om negatief te denken. Het gaat professioneel gezien best goed voor een zelfstandig ondernemer die pas ruim een half jaar bezig is. OK, ik heb nog niet de status van succesvol ondernemer bereikt, maar wanneer bereik je dat? En wat is succesvol? Zomaar wat vragen die me wel bezig kunnen houden. Natuurlijk concludeer jij nu dat mijn lat hoog ligt ;-). En dat klopt.

Het is mijn eerste vakantie als zelfstandig ondernemer geweest na een periode van keihard werken. Drie weken heb ik niet geblogd en was ik minder zichtbaar. Een bewuste keuze om even afstand te nemen als half Nederland vakantie heeft. Het is dus best spannend te ontdekken of je volgers er nog zijn. En wat de tweede helft van het jaar aan business gaat brengen.

Spannend is het ook omdat we (VRIE Balance, Rasker Art en Hoogland Subsidieadvies) op 22 september aanstaande een vernieuwend concept voor “Duurzame inzetbaarheid: Stress als kans” introduceren in Drachten én Leeuwarden. En ik ga aan de slag met mijn eigen programma “Zichtbaar vooruit in teamprestaties”. Een programma dat zich richt op ‘eigenaarschap’.  Daarnaast werk ik nog aan een sales pagina voor mijn website.

Gelukkig kan ik de toekomst niet voorspellen ook al zou ik dat stiekem natuurlijk best willen.

Tot slot Deepak Chopra noemt onzekerheid een bron voor creativiteit. In eerste instantie lijkt dit een paradox. Hoe kun je creatief zijn als je onzekerheid voelt? De sleutel zit in het nieuwsgierig durven zijn naar je eigen onzekerheid. Leef in en met het moment, maar blijf vooral nieuwsgierig.

Vond je dit blog nuttig? Laat het me svp weten. En delen met je netwerk wordt zeer gewaardeerd! (Voor jou een kleine stap, voor mij een groot effect).