blog doe je mee doel 3 1 2018


Doe je mee?

Allereerst wens ik jou een gezond, energiek, plezierig en inspirerend 2017 toe. Ik heb er zin in! Jij ook? Weet je waarom ik er zin in heb? Mijn doelen voor 2017 zijn ambitieuzer dan ooit. Een van mijn doelen is het uitbrengen van een boek. Spannend! Misschien was dat wel de reden dat ik op nieuwjaarsdag een klein beetje somber was. Ik sta op de grens van het onbekende. Een nieuw jaar. Nieuwe kansen, problemen en uitdagingen. Misschien heb jij ook doelen voor 2017 gesteld? Of goede voornemens? Hoe zorg je er dan voor dat het niet bij plannen of voornemens blijft, maar dat je ook daadwerkelijk je doelen gaat verwezenlijken?

Voor deze blog heb ik me laten inspireren door Marshall Goldsmith, wereldberoemd executive coach en auteur van ‘Triggers’. En de aanpak is gebaseerd op de ervaring van het invullen van mijn hartenwens (zijn wie ik ben en wil zijn).

Voor mij begint het met doelen stellen. Doelen helpen mij koers houden. Te gaan voor wat ik belangrijk vind. Wat wil ik bijdragen aan mezelf en anderen? Mijn doelen zorgen er ook voor dat ik betrokken blijf.

Vervolgens vertaal ik deze jaardoelen naar dagelijkse doelen. Welke stap kan ik vandaag zetten richting mijn doel. Door mijn doelen te spreiden over meerdere levensthema’s zorg ik tegelijkertijd voor een evenwichtige balans in mijn leven. De doelen die ik mezelf heb gesteld vragen echter soms (kleine) veranderingen in mijn gedrag.

Niets is zo lastig als je gedrag veranderen, zo horen we iedere keer. Patronen te doorbreken. Dagelijks staan wij bloot aan allerlei prikkels en invloeden vanuit onze omgeving (triggers). Deze hebben (on)bewust invloed op ons gedrag. Op mijn gedrag. Ik weet wel hoe het moet. Toch doe ik het niet altijd. De omgeving heeft misschien nog wel de meeste invloed op de manier waarop ik mij gedraag. Feit is dat ik de omgeving niet kan veranderen. Hoe maak ik het voor mezelf makkelijker om te veranderen? Wat zeker helpt is dat ik me bewuster word van de (gewenste) omgeving en de rol die ik daarin wil spelen.

In iedere omgeving heb je een rol. Uiteraard neem je jezelf mee, maar mensen zien alleen ons gedrag. Dus wat wil ik laten zien? Het gedrag dat je op dat moment laat zien bepaalt hoe effectief je in je rol bent. De vragen die mij helpen om bewuster om te gaan met mijn omgeving en deze te voorspellen zijn:

  1. Wat kan ik verwachten? Tijdens (en voor) gebeurtenissen die voor mij echt belangrijk zijn, zoals het geven van een presentatie, organiseren van een bijeenkomst, of zakelijke opdrachten, weet ik prima te anticiperen. Ik bereid me goed voor. Het zijn juist de kleine gebeurtenissen waarin ik vaak alerter zou kunnen zijn. Dit heb ik geleerd van mijn drama coach waarbij ik een presentatietraining volg. Zij spiegelt continu mijn non-verbale en verbale gedrag tijdens de sessies. Ik word me nog bewuster.
  2. Kan ik deze omgeving vermijden? Marshall Goldsmith: “Om ongewenst gedrag van jezelf te vermijden, moet je de omgeving vermijden waarin het het meest waarschijnlijk is dat dat gedrag zich voordoet”. Er zijn omgevingen waarin heel veel prikkels zijn. Bijvoorbeeld op de kermis of in het café. Veel geluiden en veel mensen. Als hoog sensitief persoon heb ik hier soms last van. Dan vermijd ik liever zo’n situatie.
  3. Uiteraard zijn er veel omgevingen/momenten die ik niet kan vermijden. Dan zit er maar één ding op. Aanpassen!

De basis voor een gedragsverandering heb ik nu met je gedeeld. Dit kun je plannen, voorbereiden. Maar daarna komt het neer op de daadwerkelijke uitvoering en doorzettingsvermogen. Zonder wrijving geen glans. 

Daarom heb ik een vragenlijst opgesteld met actieve vragen. Actieve vragen dwingen namelijk zelfonderzoek en zelfregie af. Ik kan niet alleen maar wijzen naar de omgeving als oorzaak voor mijn gedrag. Ik heb zelf een rol, een verantwoordelijkheid en impact in die omgeving.

Deze vragen beantwoord ik dagelijks. Natuurlijk is het beantwoorden van de vragen alleen niet voldoende. Door dagelijks de vragenlijst bij te houden en mezelf te confronteren kan ik patronen ontdekken. Patronen waar ik me misschien eerder niet van bewust was. Het is nu dus vooral een kwestie van doen, vallen en weer opstaan.

Heb jij al een doel of wens voor 2017? Of zou je dit willen maar weet je niet hoe je dit aanpakt? Dit is je kans om doelen te stellen en die ook te kunnen realiseren.

Op mijn site www.vriebalance.nl kun je gratis de e-Guide ”Regisseer je eigen leven” downloaden. Als BONUS geef ik je het werkdagboek “Hoe word ik wie ik wil zijn” kado! Als je vóór 1 maart aanstaande inschrijft stuur ik dit werkboek per e-mail naar je toe. In dit werkdagboek beschrijf ik hoe je heldere en concrete doelen opstelt voor meerdere levensthema’s. En in het werkdagboek zit een dagelijkse vragenlijst die je helpt jouw gelukkig en succesvol leven te bereiken. Het lijkt me leuk de komende tijd samen ervaringen uit te wisselen.

Doe jij mee?

Vond je dit blog nuttig? Laat het me svp weten. En delen met je netwerk waardeer ik zeer! Voor jou een kleine stap, voor mij een groot effect!