blog succesvol ondernemen 28 2 2018


Drie inzichten voor succesvol ondernemen

Hoe ontwikkel ik mezelf van een succesvolle werknemer tot een succesvolle ondernemer? Ruim een jaar geleden begon ik aan deze reis. Tijdens deze reis wil ik mensen inspireren over stress: stress als kans. Hoe je door regie te nemen over je eigen leven je denken, voelen en handelen beter op elkaar leert afstemmen. En daardoor je eigen geluk en succes creëert. In deze blog deel ik mijn drie belangrijkste inzichten met je van het afgelopen jaar.

1. Ondernemen doe je samen
Een simpele boter-kaas-en-eierenoefening tijdens een training bij Open Circles Academy was de basis voor dit inzicht. Vooraf worden de regels van het spel uitgelegd. Het doel is om zoveel mogelijk rijtjes te halen als team. De wil om te winnen is aanwezig. Iedere ronde worden we uitgedaagd onze score minimaal te verdubbelen. Maar het stokt.. We lopen vast.. Wat blijkt? We denken de regels van het spel te begrijpen en doen aannames. Conclusie: het grootste obstakel voor groei blijkt onze illusie over kennis van de regels. – weet ik echt hoe ik het spel van ondernemen moet spelen? – weet ik echt hoe marketing werkt? Deze oefening leert me dat het niet primair om het spel gaat, maar veel meer om het inzicht dat ik niet blijf werken met ‘regels’ die mijn business niet ondersteunen. Dat ik geen aannames doe, maar samenwerk met mensen die weten hoe het spel gespeeld wordt. Bijvoorbeeld laatst heb ik de training Design Your Masterplan 2017 gevolgd. Samen met gelijkgestemde hart-ondernemers heb ik ervaren wat het is om in continue flow te werken. Geweldig! Maar ook mijn samenwerking met Albert Jan Rasker en Johan van Tiel inspireren mij het beste uit mezelf te halen. Alleen ondernemen is niet mijn ding. Ik heb andere mensen nodig om mij beter te maken. Ondernemen doe je dus samen met mensen die zich bezighouden met wat jij belangrijk vindt. En andersom, anders werkt het ook niet. Duurzaam ondernemen is het delen van informatie.

2. Leer doelen stellen en visualiseren
Doelen zijn een middel. Doelen stellen doe ik iedere dag, iedere week, iedere maand, ieder jaar. Ik begin met het vaststellen van de grote doelen. Immers, wat ik niet kan dromen of visualiseren, kan ik niet verwezenlijken. Het bereiken van mijn doelen is minder belangrijk dan het proces waarin ik zit en wat ik hierdoor bereik. Voor mij is dit nu even vanzelfsprekend als het visualiseren van mijn doelen. Voor topsporters is visualisatie de normaalste zaak van de wereld. Kijk hier het inspirerende filmpje van Erben Wennemars. Succesvol zijn is meer dan geld alleen. Ieder mens heeft de natuurlijke behoefte om gelukkig te zijn. Mijn geluk staat soms onder druk door situaties waardoor ik me laat afleiden. In mijn geval was dit een succes maken van mijn ondernemerschap. Ik ging hier zo in op dat ik voelde dat mijn partner en ik uit elkaar groeiden en dat deed pijn. Daarom heb ik met mijn partner afgesproken dat ik in het weekend niet meer werk. Eind vorig jaar heb ik nieuwe doelen gesteld. Naast zakelijke doelen heb ik mezelf ook een aantal privé doelen gesteld voor het evenwicht. Een van die doelen is dat ik iedere dag iets aardigs wil zeggen of doen voor mijn geliefde. Dus werken aan de relatie. Het is aan mij hoe ik met obstakels omga. Het klinkt misschien raar, maar geluk is te trainen. Doelen helpen mij richting aan mijn leven te geven. Het leven dat ik wil leven. Om te slagen moet ik:
– Weten wat ik wil
– Waarom ik het wil
– Wanneer ik het wil

3. Falen bestaat niet, slechts feedback
Een bekend model van bewust en onbewust gedrag is de ijsberg van Mc Clelland. Slechts 2% van ons gedrag sturen we bewust aan. De overige 98% regelt ons onderbewustzijn (soms wat respectloos als de automatische piloot aangeduid). In dit on(der)bewuste liggen onze overtuigingen, waarden, normen en emoties opgeslagen. Overtuigingen en emoties zijn opgeslagen als shock of trauma (emotioneel). Shocks houden ons in de comfort zone. Ze veroorzaken spanning, zonder dat er direct sprake is van echte weerstand. Het is vooral de angst om niet goed genoeg te zijn óf te falen. Er bestaat echter geen falen, slechts feedback. En ik saboteer mezelf in mijn groei als ik denk dat ik nog niet precies weet hoe het werkt. Een gedachte die ik de laatste tijd weer voel opkomen nu ik aan de vooravond sta van een nieuwe fase in mijn ondernemerschap. Het online ondernemen; webinars geven, online programma’s aanbieden. Als ik dit niet doorbreek stel ik uit. En in het ergste geval blijf ik uitstellen. Dat is niet wat ik wil. Doordat ik inzicht heb en bewust ben van mijn shocks, kan ik deze makkelijker doorbreken. Onze angst komt voort uit:
– Shock of trauma (verleden)
– Het onbekende (de toekomst)
Mijn zelfsabotages worden (onbewust) actief bij het onbekende. Dat is wat ik dit jaar heb geleerd. Maar gelukkig kan ik de toekomst niet voorspellen en is het een kwestie van herkennen, erkennen en gaan. Simpelweg DOEN!

Tot slot
Dit zijn drie inzichten die ik graag met je deel. Wie wil jij als ondernemer zijn? Of wat wil jij bereiken? Het helpt als je het antwoord op deze vragen helder hebt. Zo niet, dan kan het helpen jezelf deze vragen te stellen of iemand te zoeken die je hierbij kan helpen.

Ik geloof dat problemen en uitdagingen ons de weg wijzen naar ons DNA, naar wat ons uniek maakt: ons onderscheidend vermogen. Hoe vind je je DNA? Door hoofd, hart en acties met elkaar in lijn te brengen. Daarin denk ik pro-actief met je mee. En ik zoek daarbij graag naar effectieve oplossingen die zowel innovatief als duurzaam zijn.

Wat ik doe? Ik begeleid en coach mensen en teams binnen bedrijven. Ook geef ik regelmatig open workshops en spreek ik over Stress als kans.

Schrijf je nu in op mijn website en ontvang alvast de gratis e-Guide ‘Regisseer je eigen leven’.  Als BONUS ontvang je dan ook het werkdagboek ‘Hoe word ik wie ik wil zijn’.

Met jouw inschrijving maak je daarbij nog kans op één van de 10 gratis toegangskaarten voor de workshops Stress als kans, die ik verloot onder alle inschrijvingen t/m 1 maart 2017. Begin maart maak ik de winnaars bekend.

Vond je dit blog nuttig? Laat het me svp weten. Jouw feedback wordt gewaardeerd. En delen met je netwerk waardeer ik zeer! Voor jou een kleine stap, voor mij een grootst effect!