blog durf te leven 10 01 2018


Durf te leven

Dit weekend bezocht ik de nieuwjaarlezing van Ir. Ing.  Mohammed Boulahrir. Hij is orthomoleculair therapeut /Health coach & trainer en oprichter van de Power academy. Wat een feest der herkenning. Alles is energie! Durf te leven gaat over het ontdekken van jouw hartkompas. Mohammed Boulahrir noemt het  ‘het afstemmen op je innerlijke levensmelodie’. Wil jij ook jouw levensenergie voluit laten stromen?

Kleine kinderen trekken mijn aandacht. Met hun tomeloze energie, het vallen en weer opstaan. Net zolang opnieuw proberen totdat het lukt.. of niet. We zijn allemaal een product van onze opvoeding. Dit is geen oordeel, maar een constatering. De omgeving waarin je opgroeit, werkt en sociaal actief bent, bepaalt voor een groot deel hoe jij met jouw energie omgaat. Jouw comfort zone.

Maar is dit ook het energieniveau waarnaar jij verlangt? Of zou je stiekem toch graag ‘andere’ energie willen ervaren? Energie om nu eindelijk eens te onderzoeken of dit werkelijk de baan is die bij je past? Of voldoende energie over willen hebben om aan het einde van een werkdag nog even met je kinderen te ravotten? Of heb je misschien een andere reden waarom je graag meer energie zou willen hebben?

Als jij je energieniveau wilt verhogen, dan is het belangrijk inzicht te krijgen in de belangrijkste factoren die hierop van invloed zijn.  

Mentaal: Bewustzijn/onderbewustzijn
Het onzichtbare meer zichtbaar maken. Dat maakt energie vrij! Je hebt een keuze. Wat vertel jij jezelf? Wat geloof jij over jouw relaties/jouw partner, jouw werk en jouw eigen kunnen? Welke overtuigingen houden je tegen? Welke excuses verzin je om niet in actie te komen? Allemaal vragen die je jezelf kunt stellen.

Vroeger dacht ik: “Als ik dat huis heb, ben ik gelukkig” Of als ik een andere partner heb, ben ik gelukkig. Maar zo werkt het niet. Geluk zit in jezelf. Dit vind je alleen als je emoties ‘doorleeft’ en van jezelf leert houden. Dit bereik je door inzicht en helderheid te krijgen in je eigen thema’s en overtuigingen en hiermee aan de slag te gaan.

En dan.. je bent gestart met dit mentale proces. En je merkt dat je onvoldoende vooruit komt. Dit kan te maken hebben met een verstoring in je hormoonhuishouding. Je hebt mogelijk te lang, te veel onder druk geleefd. Bijvoorbeeld last van burn-outverschijnselen of zware vermoeidheid. Dan wordt het tijd om naar je lichaam te luisteren. Dus:

Fysiek: zijn je neurotransmitters in balans?
De neuro-transmitters zijn hersenstofjes die zorgen voor de overdracht en aansturing naar ons brein. Ons lichaam produceert continu hormonen. Hormonen zijn stofjes die het lichaam zelf aanmaakt om vervolgens allerlei functies en processen te organiseren en te beïnvloeden. Ze zijn letterlijk van levensbelang – zonder hormonen zou ons lichaam direct vastlopen.

Een verstoring in de neurotransmitters kan vele klachten veroorzaken. Als je last hebt van besluiteloosheid, verlies aan focus, of uitstelgedrag, dan kan het zijn dat je onvoldoende ‘hersenpower’ hebt om vooruit te komen. Om daadkrachtig en gelukkig door het leven te gaan. Daarvoor is het nodig dat je je neurotransmitters in balans optimaliseert. Drie belangrijke neurotransmitters voor onze persoonlijke groei zijn: Dopamine (is power, kracht), Gaba (is de rem) en serotonine (is belangrijk voor geluk). Serotonine is ook de belangrijkste stof om flexibiliteit te bevorderen.

Als tiener had ik een tekort aan serotonine en kreeg ik een anti-depressivum. Door liefde voor mezelf te ontwikkelen ben ik nu al jaren van dat medicijn af. En ik heb ontdekt hoe hoger mijn levensenergie, des te groter mijn zelfhelend vermogen is.

Hoe bereik je dit?

Beweging! Je weet dat bewegen goed voor je is. Toch is het soms lastig om van die bank af te komen: “Ik ben blij als ik even zit”. Herkenbaar? Bewegen kan op heel veel manieren. Zo kan je je energie ’s ochtends al een boost geven door je dag op te starten met leuke muziek. Tegelijkertijd beweeg je elk deel van je lijf door te dansen of lichaamsdelen te schudden op de muziek. Een aanrader! Vind een manier die bij jou past, zodat jij jouw lichaamsenergie kan laten stromen. Dit bevordert een positieve geest.

Voor mij is het hardlopen of wandelen. Maar daarvoor al hoepelend en dansend de dag beginnen!  

Tot slot
Durf te leven (thema nieuwjaarlezing) is ook dé centrale boodschap in de gratis te downloaden e-Guide ‘Regisseer je eigen leven’ op mijn website www.vriebalance.nl.

Toeval? Nee, daar geloof ik niet in. Wel in ‘Durf te leven’. Op zoek te gaan naar de flow. Mijn levensweg kende hoge en lage energie. Maar ik zit het liefst hoog. Dan zit ik in mijn flow. En dan weet ik: Ik zing het lied van mijn hart. Ik leef! 

Als je de e-Guide vóór 1 maart aanstaande download, krijg je als BONUS het werkdagboek “Hoe word ik wie ik wil zijn” van mij kado.

Vond je dit blog nuttig? Laat het me svp weten. En delen met je netwerk waardeer ik zeer! Voor jou een kleine stap, voor mij een groot effect!