blog fck angst september 18


F*ck angst, kies liefde

“Groei is afscheid nemen” zei een zeer gewaardeerd collega ondernemer recent tegen mij. In mijn laatste blog “Hoe ga ik om met stress” schreef ik kort iets over de stress die gepaard gaat met het afsluiten van een 13-jarige relatie. Althans: zoals ik die ervaren heb. Het zoeken naar vaste grond, tijd en ruimte geven aan emoties en omgaan met ongeduld, zijn zomaar wat thema’s uit de afgelopen maanden. Graag neem ik je mee hoe ik met deze recente worstelingen ben omgegaan en wat mij zichtbaar vooruit heeft geholpen in het drijfzand.

Mijn proces begint met de vraag of mijn grootse droom nog volledig mijn eigen droom is. Best raar want ik ben toch de dromer van mijn droom! ‘Stress als kans’ is mijn visie. Waarom voel ik dan nu of ik in drijfzand aan het lopen (of: wegzakken) ben? Wat heb ik uit deze situatie te leren? Dit is in elk geval het leren omgaan met mijn ongeduld.

Begin dit jaar zat ik in een flow en deze flow is onderbroken. Nu kun je niet 24/7 in flow verkeren. Het leven bestaat nu eenmaal uit polariteiten. Zoals het licht niet zonder het donker kan bestaan, kan flow niet zonder tegenslagen bestaan. De mensen om me heen zeggen: “Luister Janet, logisch dat je even niet in de flow zit. Het heeft tijd nodig. Neem je tijd. Het komt echt wel weer.” Rationeel weet ik dat ze gelijk hebben. Maar de onrust laat me niet los. Ik wil zo graag weer terug naar die flow. Daarnaast is de financiële onzekerheid toegenomen en ook dit geeft onrust. En dus ongeduld.

En dan gaan mijn gedachten met me aan de haal. “Ik heb nu lang genoeg de tijd genomen voor de verwerking en moet wat doen. Ik begeleid mensen in het beter omgaan met onzekerheid en stress, dus wat een voorbeeld ben ik..” En ja hoor. Daar is ie. Mijn blokkerende gedachte!!! Stop! Ik zit in de weerstand! En realiseer me ineens dat ik in de ‘vechtmodus’ zit. Dat ik word gedreven door angst. En niet door liefde. Dus wat wil dit ongeduld mij laten weten?

Eigenlijk zeg ik tegen mezelf dat ik niet ongeduldig mag zijn. Maar ja, soms ben ik het wel. Mijn ongeduld komt namelijk voort uit mijn behoefte aan vooruitgang. Dus laat ik eens kijken naar de vooruitgang die ik de afgelopen maanden heb geboekt.

Sinds de breuk heb ik veel om dankbaar voor te zijn. Zo is onze woning al verkocht, heb ik een nieuw eigen plekje en word ik omringd met warme lieve mensen. Zakelijk gezien was het even iets rustiger door de vakantieperiode. De plannen die ik voor de vakantie met een business coach heb bedacht ben ik nu aan het uitwerken en uitvoeren. Stapje voor stapje. Vooruitgang? Jazeker!

De enige vragen die ik mezelf nu stel als ik m’n ongeduld weer voel opkomen, is: “Dient hoe ik omga met mijn ongeduld mij op dit moment? Helpt die vechtmodus mij verder?” Het antwoord is nee! In de situatie waarin ik nu zit werkt het tegen me. Het blokkeert m’n creativiteit. Door me weer bewust te worden van dit overlevingsthema, besef ik dat ik een keuze heb. En dat ik steeds opnieuw kan en mag kiezen. Kies ik voor de liefde (vertrouwen) of voor angst (onzekerheid). Ik kies voor de liefde. Het is die liefde en dat vertrouwen dat mij de inspiratie geeft om steeds kleine stapjes te blijven zetten. Stapjes in de richting van mijn grootse droom.

Tot slot
Door mijn leerproces te delen krijg ik de kans om andere mensen te helpen anders om te gaan met stress en onzekerheid zodat zij in hun kracht komen te staan. En dat is dé essentie van mijn droom.

Wil jij ook leren hoe je steeds makkelijker en sneller terug kan keren naar je eigen hartkompas? Hoe je beter kunt leren omgaan met onzekerheid en stress? 

Dit zijn drie stappen (die mij geholpen hebben en nog steeds helpen) die jij direct kan toepassen in jouw leven.

1.       Onderzoek en accepteer de feitelijke situatie

2.       Wat heb je nodig om zichtbaar vooruit te komen?

3.       Onderneem gepaste actie.

En: heb geduld tijdens alle stappen ;).

Een eerste stap in het leren luisteren naar jouw hartkompas ligt binnen handbereik. Download nu gratis op mijn website www.vriebalance.nl mijn eGuide ‘Regisseer je eigen leven’. 

Delen met je netwerk door een like of comment waardeer ik zeer! Voor jou een kleine stap, voor mij een groots effect!