Feedback vanuit het hart
In mijn blog van vorige week ging het over grenzen stellen en waarom het zo belangrijk is dat je je eigen grenzen leert kennen. In het verlengde hiervan ligt het communiceren van die grenzen. Ik noem dit feedback geven vanuit het hart.
Zowel in de werkomgeving als privé is er winst te behalen in de wijze waarop we elkaar feedback geven. En dus ook in de manier waarop we elkaar verder helpen en brengen. Je hoort mij niet zeggen dat feedback geven makkelijk is. Integendeel. Voor je het weet begrijp je elkaar niet meer, wordt de feedback op de man gespeeld en raak je de verbinding kwijt. Maar hoe geef ik feedback op een manier die mezelf maar ook de ander in zijn waarde laat?
Een van onze opdrachten op Nyenrode (2009) was dat we op geheel eigen wijze een verdieping op menselijke dynamieken uitwerkten. In mijn groepje kozen we de theorie van geweldloze communicatie. Voor de uitvoering gebruikten we het boek van Justine Mol ‘De giraf en de jakhals in ons’. Op zeer inspirerende wijze beschrijft zij in haar boek de jakhalzenkanten en giraffeneigenschappen.
Marshall Rosenberg, grondlegger van de geweldloze communicatie, koos deze twee dieren om zijn ideeën krachtig en duidelijk over te brengen: de jakhals en de giraf. Zij staan symbool voor twee kwaliteiten in ons. “De jakhals is resultaatgericht, dwingend en autoritair. De giraf is zowel zachtaardig als sterk, kijkt met mildheid naar wat zich aandient, communiceert vanuit zijn hart en zoekt naar verbinding en helderheid”. In zijn theorie staat centraal: Je eerlijk uiten én empatisch luisteren.
De opdracht ronden wij af met een eigen definitie, conclusie en boodschap.
Definitie: Geweldloze communicatie is communiceren zonder vooroordelen. Het gaat niet om winnen en gelijk krijgen. Het gaat erom dat je echt naar elkaar luistert en dat je leert omgaan met verschillen.
Conclusie: wees blij met de jakhals en de giraf! Ook de jakhals moet je koesteren. Deze geeft je energie en drive om ergens voor te gaan. De giraf helpt je in de verbinding en het contact.
Boodschap: “Als je van jezelf zegt dat je een giraf bent en daarmee impliceert dat je beter bent dan anderen, val je direct door de mand. De gedachte dat je beter bent dan een ander is namelijk een jakhals-gedachte!”.
“Door anderen te analyseren, drukken we in wezen onze eigen behoeften en waarden uit”
Marshall Rosenberg
Meer dan driekwart van onze feedback op houding en gedrag is projectie of verbergt een persoonlijk verlangen. We zijn ons nog onvoldoende bewust wat onze eigen (onderliggende) behoefte is als we worden getriggerd in een bepaalde situatie; bijvoorbeeld door iets wat de ander doet of nalaat.
De volgende vier stappen helpen je op weg bij het geven van feedback vanuit het hart.
- Wat is de feitelijke situatie
(Als ik zie, hoor …) of (Als jij ziet, hoort …) - Wat voel je daarbij
(voel ik me …) of (wat voel je dan/voel jij je dan …?) - Wat heb je nodig
(en heb ik behoefte aan …) of (en (waar) heb je dan behoefte aan …?) - Wat is je verzoek
(Wil je ..?/Ik ga .. of Ben je bereid …) of (Wat zou je willen (doen)?/Wil je dat …?)
Door het doorlopen van deze vier stappen voorkom je het ‘op de man spelen’ en gebruik je de situatie waarin een ander jou triggert om jouw onvervulde behoefte helder te krijgen (links). Of je gaat op zoek naar de behoefte van een ander (rechts). Hiermee respecteer je niet alleen jezelf, maar ook de ander.
Tot slot
Onze oordelen gaan nooit over de ander of liggen nooit bij of aan een ander. Het is simpelweg een optelsom van onze eigen gedachten/overtuigingen ontstaan uit onze eigen ervaringen. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vervullen van je eigen behoeften. Niemand anders.
Hoe mooi zou het zijn als binnen teams feedback vanuit het hart meer wordt toegepast? Dat feedback niet langer wordt gezien en ervaren als “Wie de bal kaatst, kan de bal terugverwachten”. Maar dat je samen op zoek gaat naar de jakhalzenkanten en giraffeneigenschappen. Zo kom je samen verder!
Wil jij samen met je team op een open, doeltreffende en verbindende wijze aan de slag met feedback vanuit het hart? Neem gerust een kijkje op mijn site www.vriebalance.nl en kies wat bij jou past; contactformulier, bellen, mailen of appen.
Vond je dit blog nuttig? Laat het me svp weten door het duimpje of een reactie. En delen met je netwerk wordt zeer gewaardeerd! (Voor jou een kleine stap, voor mij een groot effect).