blog focus 18 7 17

 

Focus!?

Help! Ik moet focus aanbrengen. Althans, dit schreeuwt mijn hoofd. Maar van wie moet dat? Wil ik dit zelf of laat ik me (ver)leiden door mijn omgeving? Ik heb focus! Of toch niet? De laatste drie maanden is mijn leven compleet op zijn kop gezet. Tijd om de balans op te maken.

Het is bijzonder te ervaren hoe elke week woorden of gebeurtenissen je kunnen beetpakken. Deze week had ik dit met het woord ‘focus’.

Het ondernemerschap is voor mij een bewuste keuze geweest. Het is invulling geven aan een lang gekoesterde droom, een hartsverlangen. Ik wil zoveel mogelijk
ondernemende mensen helpen hun denken, voelen en doen te verbinden, zodat ze succesvol blijven, gelukkig zijn en met veel plezier werken. Ik werk daarbij met stress als
kans! Dus mijn (be)doel(ing) is helder. Daarin heb ik me één ding voorgenomen: genieten van de reis. Hoezo geen focus? Waarom denk ik dan toch dat ik daarin iets te doen heb?
Enige reflectie kan geen kwaad.

Had ik de afgelopen drie maanden een doel? Ja! Mijn doel was een waardevolle facebook campagne opzetten. Open staan voor hetgeen op me af komt. Leren en verbeteren. ‘Commercieel experimenteren’ noem ik het. Ik wilde mezelf uitdagen op onbekend terrein en ben de uitdaging aangegaan.

Hoe was het gesteld met mijn afleiding? Had ik voldoende ‘gezonde’ afleiding? Ja en nee. Sinds kort heb ik een nieuwe relatie.  En met die relatie komt ook een horecabedrijf. Een dynamisch 24/7 bedrijf waarin flexibiliteit en gastvrijheid voorop staan. Voor mij voelt het als thuiskomen. Rust en gezelligheid komen voor mij hierin samen. Het is een afslag op de weg die ik ben gaan bewandelen. En ik ben nog steeds onderweg. En daar geniet ik volop van. Ook al merk ik dat het me bij tijd en wijle uit mijn evenwicht haalt. Dit zie ik dan ook als een nieuw doel. Mijn evenwicht hervinden op deze nieuwe weg.

Hardlopen is nog steeds voor mij dé gezonde afleiding om los te laten of de ‘waan van de dag’ te doorbreken. En hier gaat het de laatste maanden al mis.. De laatste tijd heb ik sluipenderwijs de gezonde afleiding vervangen door ongezonde afleiding. Snoep, chips, kaas, en wat extra wijntjes in plaats van alleen in het weekend..

Nu ik mijn tijd verdeel tussen de horeca en mijn bedrijf merk ik dat het tijd is mijn doelen te herijken. Waar besteed ik mijn tijd aan en wat is écht belangrijk om deze doelen te realiseren. Covey heeft hier zo’n handig hulpmiddel voor: de tijd management-matrix. De tijd in kwadrant I (dringend en belangrijk) wil ik zo beperkt mogelijk houden om me in het werk vooral bezig te houden met activiteiten in kwadrant II (niet dringend, maar wel belangrijk). Daar ligt mijn hogere doel.

Dit keer was het niet mijn lijf dat als eerste de signalen gaf, maar mijn hoofd. Ik merk bij mezelf een vorm van besluiteloosheid. Focus is voor mij de aandacht richten op wat ik nodig heb om te focussen: een doel én gezonde afleiding.

Tot slot
“Focussen is een lichaamsgericht proces van jezelf gewaarworden en van innerlijke groei; je gevoelens nagaan, ermee in gesprek komen en zelf de rol van luisteraar vervullen.” Deze krachtige visie op focussen spreekt mij erg aan. Zij is uitgewerkt in een praktisch boekje ‘De kracht van focussen’ van Ann Weiser Cornell.

Ben je ook op zoek naar jouw focus? Maak dan gebruik van mijn aanbod voor een gratis spiegelsessie. Met mijn scherpe blik en doortastendheid bied ik jou de mogelijkheid om helder te krijgen wat jou tegenhoudt en waar je naar toe loopt.

Aan het einde kijken we samen hoe ik je kan helpen een stap voorwaarts hoe ook jij jouw focus kan houden.

Vond je dit blog nuttig? Laat het me svp weten. En delen met je netwerk waardeer ik zeer! Voor jou een kleine stap, voor mij een groot effect!