Geestelijke fitheid
Of je nu onderneemt of in teamverband werkt: het is in de huidige prestatiemaatschappij vergelijkbaar met topsport. Denk aan de balans tussen inspanning en ontspanning, het scherp hebben van de doelen, focus houden en pieken op de juiste momenten. Maar het is ook belangrijk dat je om kunt gaan met stress, tegenslagen en veranderingen. Naast een goede gezondheid, vraagt dit om mentale fitheid. Maar hoe weet ik of ik mentaal fit ben?
Als ik wil weten wat mijn gewicht is, ga ik op de weegschaal staan. Of ik kijk in de spiegel of mijn kleding nog past. Hoe anders is dit voor mijn geestelijke gezondheid. Hoe meet ik dit? Jaren geleden deed ik mee aan een sportkeuring. Naast het fysieke deel was er ook aandacht voor het mentale gedeelte. Ik werd aangesloten op een apparaatje (HeartMath) en door middel van in- en uitademen werd mijn hart-sinus-ritme vastgesteld. Een regelmatig sinus ritme blijkt een verlagend effect te hebben op de negatieve effecten van stress. Ik beheerste de techniek. Lang leve yoga en ademhalingsoefeningen!
Was ik altijd zo fit? Nee. Zowel fysiek als mentaal heb ik de nodige tegenslag gekend. In mijn tienerjaren kampte ik met depressies en een eetstoornis. Dit soort stoornissen leidt vaak tot onbegrip. Voor mij was het een strijd tussen ‘dan eet je gewoon wat meer’ en de controle hebben om ‘dat meer’ er weer af te trainen of anders kwijt te raken. Het isolement waarin ik mezelf plaatste werd groter. Alle goedbedoelde adviezen uit mijn omgeving werden door mij gehoord, alleen ik deed er niets mee. Tot dat ene moment..
Ik herinner me goed dat ik een serieuze gedachte begon te krijgen dat ik uit dit leven wilde stappen. Een gedachte waar ik zo ontzettend van schrok! Dat was mijn wake up call. Mijn oerkracht liet zich horen: “Dit is niet wie ik ben! En dit is niet wie ik wil zijn” Het was voor mij het moment waarop ik hulp durfde vragen. Ik wilde deze kracht benutten om met mezelf aan de slag te gaan. Geen mentale anorexia, maar een gezond geestelijk vetlaagje opbouwen. Het lichaam volgt immers de geest. Het was voor mij het begin van een soms zware maar prachtige mentale ontdekkingsreis die mij geestelijk fit heeft gemaakt.
Hoe zit het met jouw geestelijke fitheid? Of die van je team of je organisatie? Met de volgende vragen kun jij je eigen mentale fitheid onderzoeken op een schaal van niet fit (-) tot fit (+).
- Hoe makkelijk is het voor je om besluiten te nemen?
- Hoeveel moeite kost het je om je te concentreren?
- Hoe goed kun je met tegenslagen omgaan en deze verwerken?
- Hoe lastig vind je het om los te laten, ook als dat betekent je ‘verlies’ nemen?
- Hoe moeilijk vind je het om nee te zeggen? (je grenzen aan te geven)
- Hoe staat het met je balans tussen inspanning en ontspanning?
- Hoe is het met je energiehuishouding? De balans tussen je energiegevers en je energienemers
- Met welk gevoel kijk je doorgaans terug op je dag of week? Ontevreden of tevreden? Gefrusteerd of gemotiveerd?
De antwoorden op deze vragen geven een indicatie van je geestelijke fitheid. Nog belangrijker: durf je ze ook bespreekbaar te maken? Dat is belangrijk, want voor je mentale conditie zijn andere mensen onontbeerlijk als de balans in je leven even zoek is. Of als je incasseringsvermogen en veerkracht op de proef worden gesteld.
Tot slot
Wil jij je geestelijke fitheid vergroten? Op mijn site www.vriebalance.nl kun je gratis mijn e-Guide ‘Wordt regisseur van je eigen leven’ downloaden. Of lees ook eens mijn blogserie over de 7 gouden tips voor meer veerkracht. De eerste uit deze serie vindt je hier: http://www.vriebalance.nl/blog/7-gouden-tips-voor-meer-veerkracht/.
Vond je dit blog nuttig? Laat het me svp weten. En delen met je netwerk waardeer ik zeer! Voor jou een kleine stap, voor mij een groot effect!