perfectionisme_23_11_17 (1)

“Het betere is de grootste vijand van het goede.”

Perfectionisme. Wie herkent dit? Ik herken het zeker! En het zit me vaak flink in de weg. Hoe? Dat lees je verderop in dit blog. Maar ook hoe ik met deze vorm van zelfsabotage omga. Daarmee wil ik mijn lezers, en misschien jou, inspireren om groei boven perfectie te kiezen.

In februari 2016 ben ik begonnen met het schrijven van blogs met als doel zichtbaar zijn en mensen inspireren. Super spannend. Ik weet nog goed toen ik mijn eerste blogpost deelde. Hoe vaak ik deze blog heb herschreven. Hoe mijn perfectionisme me in de weg zat. Wat is perfect? Het kleine meisje in mij zei: ‘gewoon doen’. En daar heb ik naar geluisterd. Inmiddels zijn we bijna 60 blogposts verder.

Het perfectionisme meldt zich opnieuw nu ik mijn eerste social media campagne lanceer. Nog meer zichtbaar worden. Kwetsbaar durven zijn. En opnieuw de spanning van het perfect willen doen. Wat is dat toch? ‘Goed is goed genoeg’ vertel ik mezelf iedere dag.

Maar voel ik het ook echt zo? Nee. Ik merk dat ook nu mijn lat weer ontzettend hoog ligt. Dit komt voort uit het feit dat ik het graag in één keer goed wil doen. En de volgende vragen borrelen bij mij op: Durf ik wel echt op mijn bek te gaan? Fouten te maken? Heel eerlijk: Nee, liever niet. Aan de andere kan ben ik iemand die graag leert. Altijd al gedaan.

Juist door de lat steeds hoger te leggen. Hoe kan ik leren als ik geen fouten maak? Of een keer de plank mis sla? Ik realiseer me dat mijn gevoel en verstand niet in overeenstemming zijn. Mijn perfectionistische gedachten bepalen mijn leven als ik geen keuze maak om het gewoon te gaan doen. Te gaan ervaren. Meten is weten. En van daaruit kan ik bijstellen.

Met deze campagne stap ik opnieuw uit mijn comfort zone. Een nog onbekende wereld in. Deze onbekende wereld triggert mijn perfectionisme. Mijn zelfsabotage. Maar ik wil mezelf niet langer saboteren. Dus maak ik de keuze om daar bewust mee om te gaan en die sabotage te saboteren. Luisteren naar het kleine meisje. Zij leeft haar droom. Elke dag een stapje voorwaarts. Groei boven perfectie.