blog stress signaal groei2


Help! Ik groei!

Heb jij je weleens afgevraagd wat je van een kreeft kunt leren over het omgaan met stress? Nee, ik ook niet. Totdat een goede bekende mij attent maakt op het filmpje van Rabbijn dr. Abraham Twerski. De Rabbijn legt in dit filmpje kort en duidelijk uit wat we van kreeften en stress kunnen leren. Daarover dadelijk meer.

Ruim een week geleden heb ik mijn eerste lezing over ‘stress als kans’ gegeven. Bij aanvang vraag ik aan de toehoorders wat deze titel oproept. ‘Negatief’ is het eerste dat ik hoor. Ondanks de positieve prikkel in de titel roept het woord stress in eerste reactie een negatieve associatie op. Dit heeft alles te maken met de beeldvorming die de afgelopen jaren is ontstaan over stress. Natuurlijk is langdurige aanhoudende stress niet gezond voor je. Één op de acht mensen maakt een burn-out mee en nog veel meer zitten er tegenaan. Maar hoe werkt stress nu echt en hoe ga ik daarmee om? 

Eerst even terug naar het filmpje van Rabbijn dr. Abraham Twerski. De Rabbijn vertelt. De kreeft is een zacht, papperig dier dat in een harde schaal leeft. Als de kreeft begint te groeien voelt hij zich opgesloten. Zijn schaal wordt te klein. Deze groeit niet mee. De kreeft voelt zich onder druk gezet en oncomfortabel. De gestreste kreeft verstopt zich onder een steen of rots (uit het zicht van hongerige vissen), schudt de schaal van zich af en ‘produceert’ een nieuwe, op maat. Een lekkere ruime schaal waarmee hij weer een tijdje vooruit kan… Tot ook deze schaal weer te klein wordt. Dit proces herhaalt zich verschillende keren. Dé prikkel voor de kreeft om te kunnen groeien, is dat hij zich oncomfortabel voelt. 

Wat je hier volgens de rabbijn van kan leren, is dat de prikkel die ervoor zorgt dat de kreeft groeit, hem zich oncomfortabel laat voelen! Wanneer je tegenslagen en stress op deze manier gaat bekijken, kun je er in veel gevallen juist van leren en kun je jezelf in stressvolle situaties juist ontgroeien.

De afgelopen weken heb ik mezelf wat teruggetrokken. Even op adem komen van de tegenslag die ik persoonlijk had te verduren. Nu ik terugkijk heb ik min of meer hetzelfde gedaan als de kreeft. Mezelf ruimte geven voor vragen als: “Ben ik toe aan een grotere schaal? En op welke manier kan ik de situatie waarin ik nu zit ontgroeien”? Vragen waar ik mee aan de slag ben gegaan.   

Ja, ik ben toe aan een grotere schaal. En daarom heb ik keuzes gemaakt. Keuzes die binnen mijn financiële mogelijkheden liggen. Heel veel meer kan ik er op dit moment nog niet over zeggen. In ieder geval heb ik ervaren dat na inspanning het goed is om direct te ontspannen. Je lichaam en geest herstellen daardoor sneller. 

Ik geloof dat de problemen en uitdagingen en andere ‘stressvolle gebeurtenissen’ die je in het leven tegenkomt, er zijn om je iets te leren. Ze wijzen je de weg naar jouw onderscheidend vermogen. Super belangrijk in een tijd waarin we ons eigen marketing instrument zijn.  

VRIE Balance is niet zomaar een naam. Het is mijn DNA. Ik geloof dat jij ook meer vrijheid kan ervaren door een betere balans tussen wat je denkt, wat je voelt en wat je doet. Zelfs al geloof jij dit niet van jezelf, ik doe dat wel! Ik zie jouw grootste potentieel en leen je mijn vertrouwen. Hierdoor ga je jezelf door mijn ogen zien. Word je uitgedaagd. Kom je in actie en ga je zichtbaar vooruit.

Tot slot

Schrijf je nu in op mijn website www.vriebalance.nl en ontvang alvast de gratis e-Guide ‘Regisseer je eigen leven’. Als BONUS ontvang je dan ook het werkdagboek ‘Hoe word ik wie ik wil zijn’. Met jouw inschrijving maak je nog kans op één van de 10 gratis toegangskaarten voor de workshops Stress als kans. In maart maak ik de winnaars bekend.

Vond je dit blog nuttig? Laat het me svp weten. Jouw feedback wordt gewaardeerd. En delen met je netwerk waardeer ik zeer! Voor jou een kleine stap, voor mij een grootst effect!