hoe ga ik om met stress 4 7 18


Hoe ga ik om met stress?

Mijn laatste blog schreef ik alweer drie maanden geleden: Het ritme van tijd. Ik stond aan de vooravond van mijn eerste interimklus sinds ik zelfstandig ondernemer ben geworden. En ik was benieuwd hoe de structuur van het werken in een organisatie na zo’n anderhalf jaar weer voor mij zou gaan voelen. De interim klus heb ik inmiddels afgerond en in deze blog deel ik graag mijn ervaringen met je. Maar dat is niet het enige. De afgelopen drie maanden is ook mijn privé situatie ingrijpend veranderd. Dus op beide fronten zowel zakelijk als privé turbulentie. Maar ook volop nieuwe kansen en nieuwe plannen. Hoe ga ik in zo’n situatie om met mijn energiebalans? Daarover meer in dit blog.

Laat ik beginnen met mijn ervaringen uit mijn eerste interimklus als zelfstandig ondernemer. De eerste week wist ik niet wat mij overkwam. Ik had het gevoel alsof mij de adem werd ontnomen. Ik voelde stress. Aan mijn rol en de collega’s lag het niet. Ik kwam terecht in een warme familiecultuur waarin ik mij snel voelde opgenomen. Maar wat was het dan wel? In eerste instantie dacht ik dat dit hetzelfde gevoel was waardoor ik ruim twee jaar geleden de keuze maakte om zelfstandig ondernemer te worden. Totdat ik ging reflecteren.

Hoe zag de realiteit eruit? Ik zat de hele dag in een betonnen gebouw. Vergaderingen werden gevoerd met laptops op tafel. De inhoud van de discussie ging over operatie, operatie en nog eens operatie. En mijn toegevoegde waarde ligt juist op het strategisch tactische vlak en aan de menselijke kant. Ik ontdekte dat ik creativiteit miste. Het echte gesprek zonder laptop. Mijn lijf ging letterlijk protesteren tegen vastomlijnde patronen. Toen ik me dit realiseerde besefte ik ook dat ik altijd een keuze heb.

Ik koos ervoor om mijn kwaliteiten in te zetten. Mijn toegevoegde waarde. En dus ging ik de ruimte maken voor creativiteit door simpelweg dingen te benoemen. #laatjehartspreken.

Eenmaal lekker bezig ontstaat een volgende stressfactor. De spreekwoordelijke kogel gaat door de kerk. Het besluit is genomen. En opeens ziet de toekomst er anders uit. Ben ik niet langer samen met iemand, maar alleen. En kan ik mijn levenspad op mijn manier invulling gaan geven. Misschien later meer, maar voor nu wil ik het hierbij laten. En dit allemaal aan de vooravond van mijn workshop Stress als kans. Hoe houd ik me dan staande? Misschien juist wel door stress als kans te zien. De manier waarop je naar stress kijkt beïnvloedt je fysieke systeem. Positief en negatief. Ik deel graag drie tips met je die mij ook nu weer geholpen hebben om beter met stress om te gaan.

1.       Accepteer de realiteit

2.       Laat los waar je geen invloed op hebt

3.       Kies ervoor om in je eigen kracht te gaan staan.

Ze hebben me ook die avond geholpen een workshop neer te zetten die door deelnemers als inspirerend werd ervaren.

“Makkelijk gezegd, maar hoe doe ik dat dan?”
Neem de tijd om je bewust te worden van waar je mee bezig bent, maak keuzes, en kom in actie. Zo kies je ervoor om geen slachtoffer te worden van de situatie. Regie nemen over je eigen leven. Je eigen stress BV leren kennen. Dit zijn allemaal elementen van de workshop Stress als kans. Het is ook de kracht van de herhaling. Dit geldt ook voor mij! Dus de workshop is niet alleen super leuk om anderen verder te helpen, maar ook onmisbaar voor mijn eigen ontwikkeling en bewustwording.

Tot slot
De afgelopen drie maanden waren turbulent. En ik kijk nu echt uit naar de vakantie. De laatste anderhalf jaar ben ik flink bezig geweest met nieuwe concepten, trainingen en programma’s. En heb ik hard gewerkt. Afgelopen week kwam dit allemaal samen en kreeg ik dé energie boost die ik effe nodig had om verder te gaan. Mijn energiebalans is door alle stress waar ik nu mee moet omgaan ook wel eens in disbalans. Het lichaam volgt de geest. Is dat erg? Nee, ik accepteer het, laat het los en maak de keuzes die goed voor mij zijn. Alleen dan kan ik de energie en inspiratie blijven doorgeven.

Misschien heb jij last van (zomer) stress. Of misschien herken jij je in mijn verhaal? Of wil je ervaren hoe je effectiever met stress om kunt gaan? Dan nodig ik je graag uit voor mijn workshop Stress als Kans. Op mijn website www.vriebalance.nl vind je meer informatie en daar kun je je ook inschrijven.

Wil je meer weten hoe jij het stuur van je eigen leven in handen neemt? Download dan nu gratis de e-Guide ‘Regisseer je eigen leven’ op mijn website www.vriebalance.nl.

Vond je dit blog nuttig? Laat het me svp weten. En delen met je netwerk waardeer ik zeer! Voor jou een kleine stap, voor mij een groot effect!