blog flow2


Hoe zorg ik voor flow?

Flow. Ik geniet ervan. Ken je het gevoel? De geestelijke toestand waarin je geluk ervaart omdat je positief en intensief met iets bezig bent. Volledig betrokken en optimaal genietend van het moment. Sinds ik twee weken geleden mijn laatste blog online zette “Help! Ik groei!” heb ik het gevoel dat ik mijn flow weer helemaal te pakken heb. Graag deel ik mijn inzichten met je hoe dat zo gekomen is.

Mihaly Czikszentmihalyi, positieve psycholoog, heeft in 2004 een Ted-talk gegeven over flow: “Wat maakt een leven waard om geleefd te worden?” Hij merkt op dat geld ons niet gelukkig kan maken en kijkt naar diegene die plezier en blijvende bevrediging vinden in activiteiten die een staat van “flow” teweegbrengen. Het moment waarop je uitdagingen en je vaardigheden hoger zijn dan gemiddeld en je echt doet wat je leuk vindt.

Soms bevind je je in een situatie waarin je je niet prettig voelt. Oncomfortabel of pijnlijk misschien. Misschien voel je je alleen, gefrustreerd, geïrriteerd, niet gehoord, niet gezien, machteloos, teleurgesteld, vermoeid of misschien zelfs woedend. En geloof me, dit is slechts een fractie van gevoelens die je kan hebben als jouw behoeften niet zijn vervuld.

Behoeften, bijvoorbeeld aan erkenning, respect, rechtvaardigheid of veiligheid zijn er als ‘eerste’. Als je je behoeften negeert, komen dit soort negatieve gevoelens boven. Als je daarentegen wel naar je behoeften luistert dan voel je je betrokken, enthousiast, gelukkig, hoopvol, ontspannen, opgelucht, nieuwsgierig, sprankelend, vrolijk en zelfverzekerd. En ook dit is slechts een deel van alle positieve gevoelens die je kan ervaren als jouw behoeften zich gehoord voelen. Maar hoe werkt dit dan?

Als er ‘gedoe’ is binnen een team, of er speelt een veiligheids- of vertrouwensvraagstuk, dan uit zich dit vaak in een ‘negatieve’ teamspirit. Doelen worden niet of nauwelijks gehaald. Of je hebt als leidinggevende het gevoel dat je alles alleen moet doen doordat je team geen eigenaarschap of initiatief meer toont. Er is sprake van frustratie en irritatie. Dit uit zich in het zogenaamde coping gedrag: vechten (duwgedrag), vluchten (trekgedrag) of niets doen (silent gedrag).

Binnen een team dat ik recent heb begeleid was al enige tijd sprake van spanning. Ieder ging z’n eigen weg, terwijl het gewenst collectief handelen voor de organisatie door een ieder werd gevoeld. Dit gaf de leidinggevende én de teamleden veel negatieve energie. Ze zaten letterlijk en figuurlijk vast in gevoelens van frustratie, irritatie en vermoeidheid. Nog harder werken, een standaardreactie, werkt zelfs contraproductief: het zorgt juist voor extra vermoeidheid (ongezonde stress).

Mijn hulp werd ingeschakeld. Als procesbegeleider en teamcoach hebben we gezamenlijk een veilige omgeving gecreëerd en vertrouwen gegenereerd. Hierdoor kan het team samen met de leidinggevende werken aan de gedragspatronen én de onderliggende behoeften , zoals erkenning en ondersteuning. Door de communicatie naar een ander niveau te brengen wordt het gedragspatroon zichtbaar doorbroken en is de weg vrij voor constructieve dialoog en concrete oplossingen. Persoonlijk ben ik ontzettend dankbaar voor alle dankbaarheid die ik mocht ontvangen. Weer een ervaring die mij doet beseffen dat ik in mijn flow zit en dat dit blijkbaar besmettelijk is.

Zoek je zelf ook naar je eigen flow? Dit zijn de drie stappen die je zowel in je werk als privé kunt toepassen.

Erken de realiteit. Wat zijn de feiten? Zie je flow of stagnatie? Wat is je gevoel? Is er sprake van negatieve gevoelens? Stop deze gevoelens niet weg, maar stel je er voor open. Vaak is slechts sprake van een onvervulde behoefte.

Accepteer je ‘ongezouten oordelen’. Je oordelen horen nooit over de ander te gaan. De oorzaak ligt nooit bij die ander. Ook doe je nooit wat voor een ander. Niemand is verantwoordelijk voor het vervullen van jouw behoeften, behalve jij!

Oplossingen zoeken. Dus: word eigenaar van je probleem. Ontleed de situatie/trigger en je eigen gedachten. En ga vervolgens op zoek naar jouw behoefte. Neem daar de tijd voor, want deze is lang niet altijd wat als eerste in je opkomt.  Deel en bespreek dit met betrokkenen. En zoek naar datgene wat je echt leuk vind.  

Tot slot
VRIE Balance is niet zomaar een naam. Het is mijn DNA. Ik geloof dat jij ook meer flow kan ervaren door een betere balans tussen wat je denkt, wat je voelt en wat je doet. Zelfs al geloof jij dit niet van jezelf, ik doe dat wel! Ik zie jouw/jullie grootste potentieel en leen je mijn veiligheid en vertrouwen. Hierdoor ga je jezelf door mijn ogen zien. Wordt je uitgedaagd. Kom je in actie en ga je zichtbaar vooruit.

Wat ik doe? Ik begeleid en coach mensen individueel en in teamverband en kom graag een keer kennismaken of spreken over Stress als kans.

Wil jij meer lezen over hoe je een betere balans krijgt tussen wat je denkt, wat je voelt en wat je doet? Schrijf je dan nu in op mijn website en ontvang alvast de gratis e-Guide ‘Regisseer je eigen leven’. Onderaan de webpagina bij Contact/inspiratie vind je meer blogs ter inspiratie.

Als je denkt dat de inhoud van dit blog ook voor anderen binnen je netwerk interessant kan zijn, geef dan een duimpje omhoog of deel het bericht via Social Media. Wil je reageren? Graag! Laat dan je reactie achter in het commentaarveld hieronder.