blog loslaten 26 9 17


Hou vast, laat los

Een beeld, cartoon, gedicht of een goed liedje zegt soms meer dan duizend woorden. Waarom? Het spreekt tot onze verbeelding. Het doet een appèl op dat gedeelte van ons brein (rechter hersenhelft) dat direct in contact staat met onze gevoelens. Maar ook ons creatieve denkvermogen wordt daar geactiveerd, evenals nieuwsgierigheid. Dit zijn belangrijke kwaliteiten die nodig zijn om te kunnen innoveren, te kunnen verbeteren. Hou dit even vast.

Afgelopen maandag begeleidde ik een teamsessie. Ik had een goed programma, maar voelde na enige tijd dat ik er flink aan moest trekken om de groep als team in beweging te krijgen. Ik besloot het programma meer los te laten. Niet te veel bezig zijn met het resultaat (mijn hoge lat), maar meer af te stemmen op mijn kwaliteit, mijn intuïtieve kracht: Wat heeft deze groep nu nodig?

Donderdag gaf ik samen met twee partners ’s ochtends en ’s middags een lezing en workshop over duurzame inzetbaarheid. Hierdoor konden we onze ervaringen uit de eerste sessie direct meenemen naar de tweede sessie. Klinkt goed toch? We evalueerden de eerste sessie tijdens de lunch. Maar gaandeweg voelde ik irritatie opkomen en mijn energieniveau dalen. Hoe dat kwam? De volledige focus lag op wat moet beter! Waarom alle focus en energie naar die 10-20% laten gaan terwijl 80-90% prima was? Hallo.., mag ik ook heel even genieten?? Ik wilde het even loslaten, zodat ik het later weer beet kon pakken.

In de persoonlijke coachgesprekken deze week heb ik bij mijn coachees weer eens ervaren hoe lastig het soms is je schaduwkant te accepteren. Vaak ben je je eerst nog niet bewust dat je vooral ‘vecht’ tegen jezelf. Of anders gezegd: je houdt stug vast aan je zelfbeeld, kunt dit niet loslaten. Dit geeft spanning die je in je lijf gaat opbouwen, met als gevolg diverse lichamelijke klachten of stress.

Een perfectionist wil het zo goed mogelijk doen. Natuurlijk kan het altijd beter. Maar mag ik ook gewoon tevreden zijn? Want als ik niet tevreden kan zijn met wat ik heb gedaan dan doe ik het nooit goed genoeg. En daarmee vertel ik eigenlijk mijn brein dat ik mezelf niet goed genoeg vind. Van die gedachte heb ik lang geleden afscheid genomen. En nu geniet ik vooral van het proces van groei.

Hou vast waar je goed in bent en geniet. Laat los wat beter moet. En ontdek jouw uitdaging om jezelf te innoveren. Hoe je het een volgende keer vanuit jouw kracht net wat beter kan doen. Zo haal je stap voor stap het beste uit jezelf.  Dit proces begint bij zelfacceptatie. Kan je jezelf volledig accepteren en zeggen? “Ik ben ok zoals ik ben”. 

Tot slot
De aanpak van VRIE Balance richt zich in al haar programma’s en trainingen op het ontsluiten van kwaliteiten als nieuwsgierigheid en creativiteit. Naar jezelf of naar elkaar. Kwaliteiten die we allemaal in ons hebben. Maar die mogelijk zijn ondergesneeuwd onder een deken van ‘moetjes’, bedrijfsprocessen en kaders.

Dus wil jij echt leren de ‘waan van de dag’ te doorbreken? Het beste uit jezelf of je team te halen? De regie terug te pakken? Investeer dan in jezelf of in je team. En ontdek het potentieel!

Vond je dit blog nuttig? Laat het me svp weten. En delen met je netwerk wordt zeer gewaardeerd! (Voor jou een kleine stap, voor mij een groots effect).