stress2


Je stress of je leven..?

Wat is stress?
Stress is een subjectieve beleving en wordt door iedereen verschillend beleefd. Stress hoeft niet per definitie slecht te zijn. We hebben een bepaalde gezonde druk nodig om doelen te realiseren. Te presteren.

De positief ervaren druk kan makkelijk omslaan in negatief ervaren druk. Dit betekent dat stress ons zowel kan versterken als ook verlammen. De kunst is balans te vinden in alle activiteiten die er van ons worden verwacht en de druk die we onszelf opleggen.

Stress ervaring
Persoonlijk zit ik al enige tijd in een flow. Toch merk ik heel af en toe dat mijn creatieve geest het laat afweten. Mijn persoonlijke lat ligt hoog en daarmee leg ik mezelf druk op. Dit zijn van die momenten dat er bij mij makkelijk een disbalans kan ontstaan tussen positief ervaren druk en negatief ervaren druk. Daniel Coleman noemt dit een kaping van de amygdala.

“De amygdala is het zenuwcentrum voor emotie in de middenhersenen. Dit deel van de hersenen stuurt ons vermogen om ons bewust te zijn van onze eigen gevoelens en deze te begrijpen”, aldus Daniel Coleman.

De kaping van de amygdala heb ik leren (h)erkennen. Ook heb ik geleerd hoe je deze kan opheffen. Goed nieuws! Stress is te managen.. 

Nieuwsgierigheid en stress
Nieuwsgierigheid behoort volgens de wetenschap tot één van de meest primaire driften die ons gedrag sturen.  Deze staat van nieuwsgierigheid ontstaat in de volgende twee soorten situaties: als je je verveelt of als je ‘onzeker’ bent over wat er gebeurt. De zgn. grens van het onbekende.

Nieuwsgierigheid triggert hiermee dezelfde hersengebieden als stress. Bij nieuwsgierigheid is sprake van een kortdurende positieve stressor die eenzelfde lichamelijke reactie kan oproepen als stress. Onze nieuwsgierige aard is een natuurlijke staat van het lichaam om in actie te komen. Ons lichaam is ‘ervoor gemaakt‘, zo stelt hoogleraar Sander Nieuwenhuis.

Uiteindelijk willen we het beste uit onszelf, ons team of onze organisatie halen, toch? Dan kun je niet om nieuwsgierigheid heen.

Als we de druk niet kunnen verslaan, hoe kunnen we er dan mee leren omgaan?

Conclusie
We presteren het beste als we in balans zijn. Dit is voor elk individu anders. Echter, het ‘aanzetten’ van nieuwsgierigheid stelt ons stap voor stap in staat te (over)leven en stress te hanteren. 

Met het stress management programma van VRIE Balance doorbreken we het taboe op stress. Meten is weten! En we werken met nieuwsgierigheid. Dit doen we vanuit een overtuiging, ondersteund door wetenschappelijk onderzoek, dat met de ontwikkeling van nieuwsgierigheid ons brein zich ontwikkelt. Deze ontwikkeling leidt tot meer zelfbewustzijn en zelfregulering. Essentiële vaardigheden om stress functioneel en effectief te leren hanteren. Dit heeft ook een positief effect op de werk-privé balans.

Tot slot
Ben jij nieuwsgierig of en in welke mate er binnen jouw team of organisatie sprake is van (werk)stress? Of wil jij meer weten over het stress management programma? Neem dan contact op met www.vriebalance.nl

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met www.raskerheart.nl. Albert Jan bedankt voor de koppoter, je spiegeling en feedback.

Als je denkt dat de inhoud van deze blog ook voor anderen interessant kan zijn, geef dan een duimpje omhoog of deel het bericht via social media. Hoe meer mensen we bereiken hoe sneller we stress uit de taboesfeer halen.

Bronmateriaal:
Interview Sander Nieuwenhuis, hoogleraar Cognitieve Neurowetenschap Universiteit Leiden
 Neural mechanisms underlying the induction and relief of perceptual curiosity ” – Frontiers in
  Behavioral Neuroscience
 “The Wick in the Candle of Learning, Epistemic Curiosity Activates Reward Circuitry and Enhances 
   Memory
” – Psychological Science 
 Het brein: een bron van onzekerheid.” – Oratie Sander Nieuwenhuis
“ Het brein en emotionele intelligentie” boek Daniel Coleman