Kijkje in de keuken
Kan jij ook zo genieten van die programma’s waarin de meest heerlijke gerechten worden klaargemaakt? Of ben je zelf graag in de weer om nieuwe recepten uit te proberen? Mijn smaakpupillen staan alweer op scherp bij het schrijven hierover. Het water loopt me letterlijk in de mond als ik denk aan lekker eten (en een goed glas wijn). In deze blog gebruik ik koken als metafoor voor teams die hun samenwerking willen verbeteren.
‘Koken met teams’
Voor een lekker gerecht heb je meerdere ingrediënten en smaakmakers nodig. De ingrediënten in deze metafoor staan in dit geval voor het zichtbare gedrag van de individuele teamleden. De smaakmakers voor hun verborgen talenten/drijfveren. Dit zijn kruiden en specerijen die vaak opgaan in het gerecht, zonder dat ze zich direct laten zien. Smaakmakers geven meer pit aan de ingrediënten. Het gedrag van de teamleden. Volg je me nog?
Ieder recept kent zijn eigen ingrediënten en smaakmakers. Zo is het ook binnen teams. Het recept staat hier voor de teamdoelstelling, waarbij voor iedere teamdoelstelling het recept net wat anders kan zijn. Ieder team kan het eigen recept continu verbeteren door te experimenteren met het toepassen van meer of minder ingrediënten. Dit zal uiteindelijk de smaak van het gerecht, lees de doelstellingen, beïnvloeden. Door ook smaakmakers toe te voegen is de kans veel groter dat het recept ‘in de prijzen gaat vallen’.
Ieder recept, iedere context is anders. Dit vraagt continue afstemming. De chef kok (leidinggevende) wil het beste receptkoken en treedt daarbij in overleg met zijn assistent koks. In dit receptuur overleg staan de volgende vijf vragen centraal.
- Wat willen we maken?
- Wat hebben we nodig aan ingrediënten en smaakmakers?
- Welke ingrediënten en smaakmakers hebben we al in huis?
- Hoe versterken deze ingrediënten en smaakmakers elkaar of beïnvloeden deze elkaar?
- Hoe kom je tot het beste receptuur?
Een goed recept begint dus met een doel en inzicht. Inzicht in de bestaande ingrediënten en smaakmakers. Mogelijk heb je deze al goed in beeld. Of de ingrediënten wel maar de smaakmakers nog niet? Vanuit VRIE Balance kan ik je hierin ondersteunen. Door het inzetten van Succes Insights krijg je een helder én neutraal inzicht in alle beschikbare ingrediënten en smaakmakers. Geen normatief gegeven, maar een kookhandleiding die vertrouwen geeft, respecteert en bewust(er) maakt.
Uiteindelijk gaat het erom dat je veel plezier gaat beleven aan ‘samen koken’. En dan samen van het resultaat kunnen genieten (met dat goede glas wijn). Het gaat erom dat je de juiste balans leert vinden en houden in het inzetten van ingrediënten en smaakmakers. Niet veranderen omdat het moet, maar omdat het leuk (en lekker) is!