blog energie balans 24 10 17


Meer energie brengt meer balans in je leven

Misschien herken je dit: geen energie. Je wordt wakker en staat moe op, terwijl je dag nog moet beginnen. Aan het einde van je werkdag ben je nog steeds aan het einde van je latijn. Maar je moet nog zoveel.. Sporten, huis schoonmaken, tijd doorbrengen met je kinderen en/of je partner of afspreken met je vrienden. Je voelt druk/stress om aan alle verwachtingen te voldoen. Die van anderen én die van jezelf. Je hoort jezelf denken: “Hoe krijg ik meer energie?”

Ik ken dat ook. Ook ik heb nog wel eens momenten dat ik lager in mijn energie zit als ik zou willen. Toch heb ik geleerd dat het vooral een kwestie is van mindset. Waar laat ik mijn aandacht naar toe gaan?  Met deze blog wil ik jou inspireren tot het nadenken over jouw mindset. Meer energie geeft uiteindelijk meer succes, meer plezier en meer balans in je leven.  

In de kern gaat het maar om drie dingen:

  1. Wat zijn mijn energiegevers?
  2. Wat zijn mijn energienemers?
  3. Waar richt ik mijn aandacht op? 

Wat zijn energiegevers?
Energiegevers zijn de dingen waarbij je merkt dat je veel energie hebt. Je hele lichaam en geest bevinden zich in een soort van ‘extatische’ toestand.  Het best te vergelijken met een gevoel van verliefdheid of blijdschap. Je bent scherp en alles kost je weinig moeite. Je voelt je prettig. Je lichaam ontspant zich, ook al doe je misschien iets dat de nodige inspanning vraagt. Persoonlijk krijg ik ontzettend veel energie van het ontmoeten van nieuwe mensen, het voeren van netwerkgesprekken en het begeleiden van individuen en teams. Maar ook van het bedenken en uitvoeren van nieuwe ideeën. Bruisen!

Wat zijn energienemers?
Energienemers zijn dingen of mensen die je veel energie kosten. De energienemers stel je het liefste uit, kosten je zichtbaar moeite en geven je persoonlijk weinig voldoening of plezier. Als je ze uitvoert merk je dat het je moeite kost je 100% te focussen of concentreren. Ken je mensen in je omgeving die energie ‘zuigen’? Die vooral veel praten over hun eigen problemen? Echt ruimte voor jouw ideeën of sores is er niet. Het enige dat je doet is doen alsof je luistert. Herkenbaar? Mijn energienemers zijn vooral van administratieve, opruimende aard. Daarom heb ik recent al afscheid genomen van de boekhouding.

Waar de aandacht op richten?
Veel van de druk die we tegenwoordig ervaren scharen we onder stress. Het is een verzamelnaam geworden voor alles wat we niet willen beleven of wat er mis is in de wereld.

Alles wat je aandacht geeft groeit. Zo is het ook met de mindset die je leeft. Het filter dat bepaalt hoe je denkt, voelt en handelt. Jouw perspectief op stress of druk wordt door dit filter bepaald. En zo bepaalt het jouw energieniveau. 

“stress is wat zich voordoet wanneer iets waar je om geeft op het spel staat” ~Kelly Mc Gonical~

Hoe denk jij over stress?

–          Stress is schadelijk en moet worden vermeden, verminderd en beheerst.
–          Stress is nuttig en moet worden geaccepteerd, benut en omarmd.

Mijn grote voorbeeld op het vlak van stress management is Kelly Mc Gonical (Stanford psycholoog). In haar boek ‘Sterker met stress’ onderbouwt zij met divers wetenschappelijk onderzoek dat je door anders te denken over stress, je sterker kunt worden met stress.

Tot slot
Een mindset die stressversterkend is, daar geloof ik in. Mijn innerlijke drive om het beste uit mezelf (en anderen) te halen brengen een continue druk met zich mee. In mijn leven heb ik bewuste keuzes gemaakt. Ook in mijn energiegevers en energienemers. Inmiddels ben ik talloze ervaringen rijker. Met 100% zekerheid kan ik zeggen dat ik door stress meer energie en meer succes heb behaald. Meer energie. Meer plezier. Dat het meer balans in mijn leven heeft gebracht. Stress blijft altijd. Jij kiest welke aandacht je waaraan geeft. 

Wil jij ook meer energie? Of wil je extra inspiratie ontvangen hoe je start met het ontwikkelen van jouw positieve mindset? Op mijn site www.vriebalance.nl kun je gratis mijn e-Guide ‘Wordt regisseur van je eigen leven’ downloaden of meer blogs lezen.

Vond je dit blog nuttig? Laat het me svp weten. En delen met je netwerk waardeer ik zeer! Voor jou een kleine stap, voor mij een groot effect!