Nieuwsgierig?
Deze week een blog over nieuwsgierigheid. Een vraag die mij de laatste tijd bezig houdt: Hoe zou het komen dat mijn (kinderlijke) nieuwsgierigheid almaar toeneemt? Vanuit de overtuiging dat mijn nieuwsgierigheid me het laat onderzoeken en ontdekken, heb ik deze blog geschreven. Mijn ervaringen deel ik graag met je.
Afgelopen week had ik weinig inspiratie rond het thema nieuwsgierigheid. In de hoop mijn creatieve geest te prikkelen had ik een Pinterest bord gemaakt. Helaas! De woorden voor een blog kwamen niet. Mijn moed en creativiteit waren ver te zoeken. Nieuwsgierigheid zit in mijn systeem. Hoe kan het dan dat het mij niet lukt daarover te schrijven?
Koningsdag werd ik met een lichte hoofdpijn wakker. Ik voelde me wat slapjes. Een lichte stress reactie!?! In ieder geval voor mij een herkenbaar en duidelijk signaal dat het thema ‘nieuwsgierigheid’ mij letterlijk had gevangen. Niks controle, tijd voor actie…
Ondanks mijn wat slappe gesteldheid ben ik een rondje gaan hardlopen. Lekker lopen en genieten van het pasritme en de natuur. Hmm.. Kou, wind, nog meer wind, hagel, regen en gelukkig ook wat zonnestralen. En dat in één uurtje tijd. Maar… het was het waard! Mijn energie stroomde weer voluit. Mijn geest… opgeruimd!
Er is veel onderzoek gedaan naar de werking van ons brein. Nieuwsgierigheid blijkt één van onze basisdriften om te kunnen overleven. Nieuwsgierigheid is voorgeprogrammeerd in onze hersenen om het ontwikkelende ‘ik’ te leren groeien. Zonder nieuwsgierigheid kun je:
– je aandacht niet vasthouden;
– ga je risico’s uit de weg;
– stop je met uitdagingen;
– beperk je je eigen intellectuele ontwikkeling;
– slaag je er niet in competenties en krachten te ontwikkelen;
– beperk je je vermogen om relaties met anderen aan te gaan.
Kortom, je blijft stil staan. En dat wil je toch niet!?
Todd Kashdan, professor, psycholoog, spreker en auteur van onder andere het boek Curious? stelt, dat niet geluk, maar nieuwsgierigheid ons blijvende voldoening en bevrediging in het leven geeft. Dat betekent dat je de controle los leert laten en je wat meer de onzekerheid van het onbekende mag omarmen. Het betekent ook dat je je angst voor onzekerheden opgeeft en openstaat voor toeval en het onbekende. Een hele andere kijk op het leven dan je misschien gewend bent.
Al heel wat jaren ben ik bezig de controle meer los te laten. Vorig jaar heb ik besloten mijn zekerheden op te geven in ruil voor het avontuur van zelfstandig ondernemerschap. Dit was een moedig besluit dat ik 11 jaar geleden nog niet durfde te nemen. Als je de controle meer loslaat, het onbekende omarmt dan verandert inderdaad je perspectief. Je ziet dingen die je eerder niet opvielen, letterlijk en figuurlijk. Je kinderlijke nieuwsgierigheid groeit.
Deze blog is zeker geen pleidooi voor dit soort rigoureuze besluiten tot zelfstandig ondernemerschap ;-). Of misschien ook wel als jij dat aandurft!?!
Het mooie is dat je nieuwsgierigheid kan trainen. Jij hebt het vermogen dit zelf verder te ontwikkelen. Deze blog is dan ook vooral een uitnodiging open en nieuwsgierig te zijn. Naar jezelf, naar anderen en naar klanten. En hierbij goed te kijken, te luisteren, te voelen en te proeven. Je gaat zien dat nieuwsgierigheid je positief gaat prikkelen. Deze positieve prikkels leiden tot een dopamine shot. En dat smaakt naar meer…
Noot: Mocht je nou geen positieve prikkels ervaren maar eerder blijven hangen in negatieve? Dan adviseer ik je hulp te vragen. De theorie hierachter voert te ver om dit in deze blog te beschrijven.
Tot slot
Voegt deze blog voor jou waarde toe? Like of deel dan de blog via social media, zodat meer mensen worden bereikt. Wordt enorm gewaardeerd ;-). Ook hoor ik graag je commentaar. Dit kan in het veld hieronder.
Wil je meer informatie over nieuwsgierigheid of weten hoe dit jouw of jouw team of organisatie kan versterken? Neem gerust contact op: www.vriebalance.nl.