reptielenbrein2


Presteren onder druk

Vrijdag 1 juli speelde Wales tegen België. Het werd uiteindelijk 3-1 voor Wales. De ‘underdog’ wint het van de Rode Duivels. Tegen alle verwachtingen in. De wereldsterren van België konden niet met de druk om gaan. Dit is niet de eerste keer dat een team laat zien waar het echt om gaat: presteren onder druk! Dit heb ik zelf ook ervaren deze week.

OMG voor het eerst sinds lange tijd heb ik weer gevoeld wat een ‘writers block’ is. Bizar, want eerder deze week barstte ik van de inspiratie en de thema’s. Echter zodra ik deze thema’s wat liet doorwerken in mijn systeem, merkte ik dat de woorden niet kwamen.

De laatste weken zie ik aan de statistieken dat mijn blogs beter gelezen worden. Super leuk! Een understatement..! Iedereen reuze bedankt. Door jouw like, comment of deelactie wordt mijn bereik groter. Uiteindelijk ben ik gaan schrijven om zoveel mogelijk mensen te inspireren. Tegelijkertijd voel ik daarmee de druk toenemen. Iedere week ‘moet’ ik van mezelf een blog schrijven die mensen inspireert of raakt..

We leven in een maatschappij waarin prestaties belangrijk zijn. Daarnaast neemt de druk in organisaties nog altijd toe. Presteren onder druk is meer regel dan uitzondering geworden. Hoe ga je daar mee om? En hoe doe je dat?

Kort een stukje theorie. Zodra we onder druk komen te staan gaat ons denkvermogen (neo cortex) offline en nemen de extremen in ons emotioneel brein en reptielenbrein het over. Het reptielenbrein heeft drie basale reacties om te overleven: vechten, vluchten of bevriezen. Dit deel van onze hersenen reageert uiterst snel, primair en basaal. Het bepaalt in een ‘split second’ hoe we handelen. 

“De amygdala is het zenuwcentrum voor emotie in de middenhersenen. Dit deel van de hersenen stuurt ons vermogen om ons bewust te zijn van onze eigen gevoelens en deze te begrijpen”. 
Daniel Coleman

In dit meer primitieve gedeelte van de hersenen, zitten onze stress controle mechanismen verscholen. Ook vinden we hier onze stress gerelateerde emoties, gedachten en gedragsvoorkeuren. Meer bewustwording en inzicht in dit gedeelte van ons brein helpt ons beter presteren onder druk. “Waarom reageer ik zo?” of “Waarom doe ik dit?”

De druk die ik mezelf opleg komt voort uit een intrinsieke drive organisaties, teams en individuen verder te helpen in ‘stress management’. Dit is de weg naar duurzame inzetbaarheid. Inmiddels herken ik de ineffectieve druk doordat ik me bewust ben. Daardoor kan ik deze makkelijker accepteren en vervolgens loslaten..

Tot slot
Wil jij zelf of samen met je team beter leren presteren onder druk? 
Neem gerust contact op. 

Stel je eens voor: een wereld waarin alle mensen vitaal en gelukkig zijn en fluitend naar hun werk gaan. Stress een onbekend fenomeen is. Teams optimaal presteren. En doelen worden bijna als vanzelf gehaald. Te mooi om waar te zijn? Misschien. Maar naar deze ideale wereld streeft VRIE Balance (www.vriebalance.nl)

Als je denkt dat de inhoud van deze blog ook voor anderen interessant kan zijn, geef dan een duimpje omhoog of deel het bericht via social media.

Wil je reageren? Graag! Laat dan je reactie achter in het commentaarveld hieronder. Wordt zeer gewaardeerd.