blog geld mindset 11 10 17


Put your mind where the money is!

Afgelopen weekend zat ik in Nieuwegein voor een training. Drie dagen lang investeren in mijn eigen ontwikkeling. Weer een volgende stap zetten in mijn ondernemerschap. De training ging over geld. Om eerlijk te zijn zag ik er behoorlijk tegenop om drie dagen lang met geld bezig te zijn. Niet mijn eerste prioriteit zeg maar. Ik wil doen waar ik goed in ben en dat is niet bezig zijn met geld. Reden te meer om dit aan te pakken. Mijn financiële IQ voeden. Als ondernemer kan ik niet om geld heen. Dus hoe bereik ik een ‘rijke’ mindset als het gaat om geld?

De harde realiteit bepaalt in hoeverre mijn mindset mij helpt of niet: meetbaar in het aantal euro’s op mijn bankrekening. Mijn oude mindset over geld gaat mij in ieder geval niet helpen bij het realiseren van al mijn dromen. Deze houdt me in mijn comfort zone. Groei vindt echter niet plaats in de comfort zone, maar daarbuiten. Tijd voor actie! 

Wat heb ik gedaan? Mijn mindset wordt bepaald in mijn brein. Het enige doel van ons brein is ons veilig houden. Dit is een oer-mechanisme. Het gaat om leven of overleven. Geld speelt daar geen rol in. Ergens heeft iemand ons verteld dat het OK is om goederen en diensten te krijgen in ruil voor geld. Als de realiteit is dat het aantal euro’s nu belangrijk is, kan ik maar beter onderzoeken wat dit voor mij betekent.

De volgende drie dingen bepalen onze mindset.

  • Je ervaringen 
  • Het advies dat je kreeg van je ouders (en/of andere roll models)
  • Het (voorbeeld)gedrag in je sociale omgeving

Mijn ervaringen op het gebied van geld zijn overwegend positief. Vroeger hadden mijn ouders het best zwaar. Mijn vader moest het alleen verdienen, maar als kinderen kwamen wij nooit iets te kort. Mijn ouders hebben me gestimuleerd te leren en hard te werken voor je geld. Mijn ouders leerden mij geen geld uit te geven dat je niet hebt en voldoende te sparen voor grote uitgaven en voor later. Eigenzinnig als ik kan zijn heb ik deze adviezen niet altijd ter harte genomen. Gelukkig hebben ze me wel laten zien dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen financiële situatie, maar ook dat je geen controle hebt over anderen (bijv. de Overheid). 

So far so good. Maar waarom helpt deze zogenoemde ‘middenklasse’ mindset mij nu dan niet meer? In loondienst had ik voldoende geld en geen last van mijn ‘oude’ mindset. Mijn inkomen en mijn uitgavenpatroon liepen gelijk op. Ik ben ondernemer geworden vanwege de vrijheid. Mijn eigen doelen bepalen en mijn dromen realiseren. Veel mensen helpen een leven op te bouwen zonder last van vervelende stress. En dus ook financieel onafhankelijk worden. Het aantal euro’s op je bankrekening: dat bepaalt of je echt vrij bent om te kiezen.

“Wat je gelooft bepaalt je resultaat!”  

Dit weekend heb ik gewerkt aan mijn transformatie naar de ‘rijke’ mindset. Met deze denk- en handelwijze zet ik de komende tijd als ondernemer mijn eigen bedrijfssysteem op. Zo blijf ik altijd leren en groeien. Go girl! Nu ook mijn financiële IQ blijven doorontwikkelen 😉 Zo leer ik mijn tijd meer waarderen. Meer nog dan geld. Ik kan niet nog harder werken, dus ik wil juist leren tijd te besparen als ondernemer. Om meer tijd door te brengen met degenen die mij lief zijn. Mijn financiën zijn mijn verantwoordelijkheid en ik voer hierin mijn eigen regie. Eerste actie: de boekhouding uitbesteden. Zo, dat lucht op! Handen en hoofd volledig vrij voor wat ik echt wil bereiken. 

Tot slot
Wat wil jij bereiken en wat is de realiteit? Zijn deze in overeenstemming? Top! Wil je het anders? Maak dan eerst het onzichtbare zichtbaar en zet vervolgens je nieuwe koers uit. Stap voor stap.

Ik nodig je van harte uit om ook een stap te zetten naar een mindset voor meer zelfregie. Op mijn site www.vriebalance.nl kun je gratis mijn e-Guide ‘Wordt regisseur van je eigen leven’ downloaden.

Vond je dit blog nuttig? Laat het me svp weten. En delen met je netwerk wordt zeer gewaardeerd! (Voor jou een kleine stap, voor mij een groots effect).