blog zelfvertrouwen 7 12 17


Scoor 100% zelfvertrouwen en je hoeft nooit meer onzeker te zijn..

Dit is niet mijn eerste blogpost die gaat over onzekerheid of zelfvertrouwen. En het zal zeker niet de laatste zijn. Het zijn thema’s die mij intrigeren. En die van groot belang zijn voor de manier waarop we ons leven inrichten en samenwerken.

In de basis kennen we twee grondhoudingen: leven vanuit vertrouwen of leven vanuit angst. Het angstprincipe is een oermechanisme dat ons helpt te overleven. In situaties van leven of dood. Dit type angst kennen we in onze westerse democratische maatschappij steeds minder. Maar het is wel actueel voor mensen die leven in (oorlogs)gebieden in Afrika. Zij zijn dag in dag uit aan het overleven. Of voor mensen die getroffen worden door een natuurramp. Denk aan de recente aardbevingen in Italië.

Wat wij wel kennen zijn gevoelens van angst (vrees) en onzekerheid. Een voorbeeld. Als ik als ondernemer succesvol wil zijn, is persoonlijke groei belangrijk. Mijn volledig potentieel benutten. Deze groei vind ik niet in mijn comfort zone, maar daar buiten. Verandering en vernieuwing zijn daarin voor mij de enige constante. Onzekerheid hoort daarbij. De enige vraag die ik mezelf hoef te stellen is: Wat maakt mij onzeker? En waarom? Het antwoord: vanwege de confrontatie met de realiteit.

Onzekerheid maar ook gevoelens van onrust en/of angst (vrees) komen voort uit één van de volgende bronnen:

1. Gedachten
2. Gevoelens
3. Het (nog) onbekende

Mijn onzekerheid ligt vaak bij het (nog) onbekende. Waarom? Pipi Langkous sprak ooit treffend: ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. Nieuwe dingen geven een gevoel van onzekerheid, alleen kan ik de toekomst niet voorspellen. Daarbij komt het aan op zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is letterlijk op jezelf (durven) vertrouwen. Je hebt een realistische kijk op je eigen kunnen én je hebt het vertrouwen dat je zelf taken en obstakels kunt overwinnen. Maar wat is realistisch? Waar liggen de echte grenzen? Dat is voor iedereen verschillend. Je zelfbewustzijn en zelfvertrouwen groeien mee met het oprekken van je comfort zone.

Wat mij opvalt is dat mensen het zelfvertrouwen vaak koppelen aan een rol. Maar een rol neem je aan, zo ook de ondernemersrol. Dat is niet wie je bent! Het ondernemen wordt zoveel leuker en makkelijker als jij weet wat jouw levensmissie is. Het leert je richting geven aan je leven. Je zelfvertrouwen groeit en dan wordt onzekerheid een bron van creativiteit (Deepak Chopra).

Even geleden heb ik een EQ test gedaan. Dit is het vermogen om emoties en het effect dat ze hebben aan te voelen, te begrijpen en te reguleren. Zowel die van onszelf als die van anderen. Omdat ik op veel fronten hoger scoorde dan eerder, was dit voor mij een bevestiging van persoonlijke groei. Zelfs 100% op zelfbewustzijn.. Nature of nurture? Deze basis neem ik mee in iedere rol.

Wil jij ook succesvol ondernemen? Download dan gratis de e-Guide ‘Regisseer je eigen leven’ op mijn website www.vriebalance.nl.

Vond je dit blog nuttig? Laat het me svp weten. En delen met je netwerk waardeer ik zeer! Voor jou een kleine stap, voor mij een groot effect!