Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…

Het is alweer zo’n 18 jaar geleden dat ik een bijeenkomst bijwoonde in het Abe Lenstra Stadion te Heerenveen. Ik werkte destijds voor de Rabobank als verzekeringsspecialist. Het was zo’n bijeenkomst waarbij je je kon opgeven voor verschillende workshops. Samen met een collega koos ik o.a. voor een workshop over advies. Deze workshop zal ik nooit vergeten. De spreker, ben zijn naam helaas vergeten, sprak de legendarische woorden: “Hello tiger, I love you!”.

Sommige dingen blijven je altijd bij. Zo ook de woorden: “Hello tiger, I love you”. De hele presentatie van deze spreker én zijn naam ben ik helaas vergeten. Is dat erg? Nee, want de belangrijkste conclusie die hij over wilde dragen, had ik onthouden: een goede adviseur/verkoper heeft veel zelfvertrouwen!

Na afloop kregen we een sticker als cadeau mee naar huis. Je raadt het al. Op de sticker stond de tekst  ‘Hello tiger, I love you’. Het verzoek was deze sticker thuis op de spiegel te plakken en iedere dag de woorden ‘Hello tiger, I love you’ hardop uit te spreken. Terwijl je in de spiegel kijkt. Hilarisch! Zie je het voor je?

Feit of fictie? De sticker en de boodschap: Feit! Ons brein kan fictie en realiteit niet scheiden. De kern van zijn boodschap was briljant! Als je ‘Hello tiger, I love you’ maar vaak genoeg uitspreekt en herhaalt, wordt het van jou. Het komt in je systeem. Dit heeft te maken met ons plastische brein. Wij mensen zijn als geen ander in staat onszelf nieuwe dingen aan te leren, door het maar vaak genoeg te herhalen.

Hoe is het met jouw zelfvertrouwen/zelfbeeld? Wat vertel jij jezelf? Zijn jouw gedachten gebaseerd op feiten of zijn het jouw eigen gedachten die niet gestoeld kunnen worden op de realiteit? Dit worden irrationele gedachten genoemd.

Het zelfbeeld dat is ontstaan is vaak niet meer dan een optelsom van je eigen (irrationele) gedachten. Als je deze gedachten maar lang genoeg vasthoudt, ga je er naar handelen. Je creëert je eigen werkelijkheid.

Dit doorbreken? Laat je irrationele gedachten los en je leven zal veranderen. Of… begin klein. Start elke dag met het hardop uitspreken van de woorden ‘Hello tiger, I love you!’ 🙂

Zelfvertrouwen start met compassie voor jezelf hebben. Je geeft je zelf-vertrouwen.