blog onzekerheid 22 8 17

 

Verhalen verbinden

Stel je eens voor. Je zit op een congres met allerlei mensen van jouw expertise. De zaal zit vol en iedereen is in afwachting van twee vooraanstaande sprekers uit jouw vakgebied. Door je hoofd gaan gedachten als: Wat gaan zij vertellen? Zal het me inspireren en kan ik er wat mee? Ga ik wat nieuws horen? En dan is het zover…

De eerste spreker komt enthousiast op. Spreekt de zaal even kort toe en bouwt dan zijn betoog op aan de hand van een zeer uitgebreide schermpresentatie. In de opbouw van zijn verhaal maakt hij gebruik van de logische alsdan methode. Uiteindelijk, na een half uur, komt eindelijk de conclusie. Niet echt inspirerend of vernieuwend. Feitelijk niet veel nieuws gehoord.

Daarna komt spreker twee. Ook deze spreker komt enthousiast op maar stelt de zaal direct wat vragen. Het is een spreker die op grappige, soms wat onsamenhangend manier een verhaal staat te vertellen. Je blijft echter tot aan de laatste minuut geboeid. De spreker zoekt de interactie met je op. Hij betrekt je letterlijk in zijn verhaal. Er is geen afleiding door een presentatie op het scherm, maar gewoon één spreker die authentiek zijn verhaal staat te vertellen.

Welk verhaal ga jij onthouden?

Misschien denk je waar gaat dit heen? Wat ik met je wil delen is het volgende. Verhalen vertellen, ofwel het modernere woord ‘story telling’ neemt in de psychologie een steeds belangrijkere plek in naast het logisch beargumenteerd betoog. Ook het bedrijfsleven heeft story telling ontdekt in veranderprocessen. Story telling genereert veel energie door de leuke verhalen die loskomen, maar er is meer..!

Elk levensverhaal is bijzonder. Uniek. Of het nu gaat om het verhaal achter een bedrijf of je eigen verhaal. Jouw échte verhaal is de ruggengraat van jouw identiteit. De betekenis die je eraan geeft zijn de spieren. Als je deze gaat trainen word je steeds sterker. Je leert uit jouw verhaal jouw toegevoegde waarde ontdekken.

Jouw levensverhaal

Daarom ben ik geïnteresseerd in jouw levensverhaal. Als coach werk ik graag met levensverhalen. Het leert mij veel over anderen. Levensverhalen zijn persoonlijk, ontroerend, grappig, verdrietig, kort of lang. Wat het verhaal ook is, het is voor mij als coach het fitness apparaat waarmee de ander zich laat zien, ontdekken en begrijpen.

Wil jij jouw verhaal met mij delen? En wil jij jouw hartkompas ontdekken? Jouw koers voor een succesvol, plezierig en gelukkig leven, door jouw toegevoegde waarde te delen? Velen gingen je voor. Niet alleen verrijkt het je eigen leven op elk gebied, ook dat van mij.