blog waarvandaan 17 10 16 v3


Waar ga je naar toe?

Herken je dit? Je zit op een feestje of bent op een netwerk event en mensen vragen je: “Waar kom jij vandaan?” Met mijn tongval is het onmiskenbaar. Een Noordelijk accent. Fries om precies te zijn. Maar wat is dat toch als mensen je vragen:  “Waar kom je vandaan?” Is het niet veel interessanter te weten waar iemand naar toe gaat?

Afgelopen weekend stak wat flauwtjes af tegen de bruisende energie en creativiteit die ik vorig weekend ervoer tijdens een driedaagse training in Nieuwegein. Dit was een weekend waarin ik mezelf had voorgenomen wat rust te nemen. Te ontspannen. Even alle informatie en indrukken te verwerken die ik de afgelopen tijd weer heb opgedaan. De boog kan niet altijd gespannen staan, nietwaar?  Dus tijd om lekker te relaxen en al ‘zen’ het onderwerp voor mijn volgende blog te omarmen.

Zaterdagavond zat ik de film “De ontsnapping” te kijken. De verfilming van het boek van Heleen van Royen. Het personage Julia vraagt aan Romeo “Waar kom je vandaan?” waarop Romeo direct antwoord “Dit is zo Noord Europees! Waarom vraag je me niet waar ik naar toe ga? Die vraag zegt zoveel meer.” Dit was niet de eerste keer dat ik iemand in actie hoorde komen op de vraag “Waar kom je vandaan?” Zelf ben ik trouwens ook nieuwsgierig als ik bijvoorbeeld iemand met een accent hoor spreken.

De twee vragen blijven echter dwalen in mijn gedachten. Ze laten me niet los! Wat willen ze mij vertellen? En ineens… valt het kwartje! Het gaat om ons toekomstperspectief en hoe we die kunnen vormgeven.

Wij mensen zijn uniek! Maar we zijn ook een product van onze opvoeding en sociale omgeving. In de loop der tijd bouwen we onze eigen overtuigingen op. Sommige werken stimulerend. Andere belemmerend of zelfs blokkerend. Situaties in het nu kunnen een ervaring uit ons verleden triggeren, waardoor onze vluchtmechanismen (‘vechten’, ‘vluchten’ of ‘bevriezen’) in werking treden.

De vraag waar je vandaan komt zoekt hoe jij nu in het leven staat. Het antwoord op de vraag “Waar ga je naar toe?” bepaalt of jij de moed hebt om je leven vorm te geven zoals jij dat wilt.

Tot slot
Het verleden kan je niet veranderen. De toekomst wel. Waar wil jij naar toe? En waar sta je nu?
Wil jij je eigen leven vormgeven? Op mijn site www.vriebalance.nl kun je gratis mijn e-Guide ‘Wordt regisseur van je eigen leven’ downloaden.

Vond je dit blog nuttig? Laat het me svp weten. En delen met je netwerk wordt zeer gewaardeerd! (Voor jou een kleine stap, voor mij een groot effect).