blog samenwerking 21 11 19


Waarom samenwerking niet mogelijk is zonder eigen verantwoordelijkheid

Afgelopen vrijdag gaf ik samen met Johan van Tiel een vernieuwende workshop over ‘netwerken en jezelf versterken’. Johan en ik kennen elkaar nu ongeveer een jaar en er was vanaf het begin een klik. We spraken elkaars taal door dezelfde achtergrond (financiële dienstverlening) en deelden dezelfde passie: ontwikkeling. Johan in de rol van trainer, ik in de rol van coach. Al snel zagen wij het voordeel wat deze combi zou kunnen opleveren. Het resultaat: de energie stroomt! Chemie, openheid, plezier, vertrouwen!

Ik hecht veel waarde aan samenwerken, omdat ik ervan overtuigd ben dat samenwerken je verder brengt. Ook al ga je in je eentje misschien sneller. Iedere samenwerking is weer anders omdat ieder individu anders is. En daarmee krijg ik een ander perspectief dat mij weer nieuwe dingen over mezelf laat ontdekken.

Zo ontmoette ik op 18 maart 2016 Albert Jan Rasker bij Het Grote Coach Networking Event van Coachloper. Creative artist meets corporate lady. Stel je voor: twee totaal verschillende karakters, elk met eigen inzichten en overtuigingen, eigen drijfveren en een totaal verschillende achtergrond. Maar beiden nieuwsgierig.

Alle ingrediënten waren aanwezig om samen een vernieuwend concept te ontwikkelen. Over één ding waren wij het snel eens: de kracht om tot oplossingen te komen zit in de mensen zelf en hun samenwerking. Maar er waren nog duizend-en-één andere dingen waarover we het niet eens waren. En gelukkig maar. Wij zijn allemaal uniek en je eigen potentieel wil je zichtbaar maken. En dan begin je bij jezelf.

We discussieerden uren en uren. Zowel live als aan de telefoon. En we deelden onze inzichten en ervaringen. Dat gaf vaak energie. Maar; ook irritatie..! OMG, wat nu weer? En andersom gebeurde precies hetzelfde. Onze samenwerking was een onvoorspelbaar organisch proces. Zo worstelde ik opnieuw met mijn thema ‘controle willen houden’. Dit keer vanuit een compleet ander perspectief. En ik ontdekte dat zogenaamde waarheden uit het verleden ineens weer ter discussie kwamen te staan. Waardevol. Het liet me groeien als persoon. Uiteindelijk bleek dit proces dé voedingsbodem te zijn voor de resultaten die we samen al mochten bereiken met onze workshop over duurzame inzetbaarheid met stress als kans.

De workshop die ik samen met Johan heb ontwikkeld heeft weer een totaal andere energie, maar ook deze is organisch tot stand gekomen, door de samenwerking tussen individuen.
Samenwerken. Je ontkomt er niet aan, of je nou wil of niet. Daarom deel ik graag een aantal succesfactoren met je die cruciaal zijn voor een succesvolle samenwerking. Uit de literatuur, maar zeker ook uit eigen ervaring.

Wie ben ik?
Allereerst is het belangrijk dat je je eigen unieke perspectief begrijpt en dit leert uitdrukken naar anderen. Kortom, wat is jouw persoonlijke kracht? Wat maakt jou uniek en welke waarde kan jij daarmee toevoegen aan het proces van samenwerken?

Wat zijn mijn eigenaardigheden?
Zelfkennis is essentieel. Waar liggen jouw ‘triggers’? Door welk gedrag van de ander voel jij je uit het veld geslagen of ga jij juist op de barricades staan? Met welk type mensen ga je graag om? Een welke juist niet? En (her)ken jij je eigen patronen/thema’s? En durf jij dit bespreekbaar te maken?

Hoe waardeer ik het samenwerkingsproces?
Samenwerken gaat niet vanzelf. Het is een proces dat waarde kan toevoegen aan jezelf en aan anderen. Het biedt je de mogelijkheid je eigen perspectief te vergroten en dat van anderen. Maar dat kan alleen als je hiervoor open staat en ook anderen inspireert hetzelfde te doen. Het resultaat is belangrijker dan het ego!

Wat is het samenwerkingsdoel?
Waar doe ik het voor? Dit is een cruciale vraag. Zonder gezamenlijk doel is succesvol samenwerken niet mogelijk. Of als je in loondienst werkt, kun jij dan achter het (vaak door anderen geformuleerde) doel staan? Samenwerken is namelijk hard werken. Hard werken aan jezelf en jouw relatie met de ander(en). 

Tot slot
Wat is jouw antwoord op de vier vragen? Of je nu ondernemer bent of in loondienst werkt, samenwerken heeft de toekomst! Wil jij ook jouw bijdrage, jouw toegevoegde waarde leveren aan dit proces? Succesvol resultaat boeken? Of duurzaam inzetbaar blijven? Op mijn site www.vriebalance.nl kun je gratis mijn e-Guide ‘Regisseer je eigen leven’ downloaden. Succesvol samenwerken start met verantwoordelijkheid nemen voor je eigen identiteit.

Vond je dit blog nuttig? Laat het me svp weten. En delen met je netwerk waardeer ik zeer! Voor jou een kleine stap, voor mij een groot effect!