blog wat is geluk 8 2 2020


Wat is geluk?

Elke week weer ga ik de uitdaging aan om een inspirerend blog te schrijven. Die uitdaging voel ik dus ook deze week weer. Want iedere week snijd ik een ander thema aan. Put ik uit eigen ervaringen. Afgelopen maandag zat ik in het theater van Dokkum te genieten van een voorstelling van cabaretier Guido Weijers. Het ging over de wetenschappelijke kant van geluk. Wat is geluk? Er is geen eensluidende definitie. Het is volledig abstract. Toch zijn we allemaal op zoek naar geluk. Maar waar zoek ik dan naar? Wat is geluk? 

Voor en na de lezing vindt er een klein minionderzoek plaats naar het gemiddelde cijfer van geluk en tevredenheid onder de aanwezigen. Dan volgt de uitslag.. en wat blijkt? Wij, de aanwezige ondernemers scoren hoger op geluk en tevredenheid, dan het hoogst scorende land in de wereld! Hoe dit kan? Volgens mij komt dit doordat geluk subjectief is én afhankelijk van het moment. En dit was een moment tussen gelijkgestemde ondernemers die in een fijne atmosfeer luisterden naar grappige en scherpe anekdotes van Guido Weijers. Op zo’n moment ben ik supertevreden en gelukkig. Dus wat moet je verder met zo’n onderzoek?

Aristoteles zei dat een goed leven een gelukkig leven is. In andere woorden het doel van het menselijk leven is geluk. Dus hoe kan ik een gelukkig leven tot stand brengen? Hierin onderscheidde Aristoteles drie stappen:

1.       Stel vast wat geluk niet is

2.       Wees doelgericht

3.       Verbeter jezelf

Stel vast wat geluk niet is. Dit klinkt misschien raar, maar is zeker niet gek. Als je nog niet precies weet wat je wil, dan is een benadering vanuit een ander perspectief makkelijker. Want vaak weet je heel goed wat je niet wilt.
Als ik continu al mijn kortstondige geluksmomenten achter elkaar plak, dan kan ik het echte geluksgevoel niet meer onderscheiden. Daarom is voor mij geluk niet een continue staat van zijn. Het leven geeft mij namelijk ook tegenslag. Dit is iets dat ik accepteer en waar ik probeer het beste van te maken.

Wees doelgericht. Een metafoor ter verduidelijking. Stel: je staat op de voorkant van een varende boot (boeg). Kun je dan een weg zien? En wat als je achter op de boot staat (steven)? Niet voor niets constateren we vaak achteraf een rode draad in ons leven. Dat is ons levenspad. Als je buiten je levenspad gaat, voel je je niet goed. Word je depressief. Binnen je levenspad kun je je ook wel eens niet goed voelen. Echter, de obstakels die je tegenkomt kun je makkelijker overwinnen. Leven op mijn manier, volgens mijn ‘why’ geeft mijn leven richting. En daar ben ik dankbaar voor. Het zorgt ervoor dat ik weet in welke richting ik reis.

Tot slot: verbeter jezelf. Als geluk het doel is dat we met z’n allen nastreven in dit leven, dan is dit omdat dit hoort bij het vervullen van onze menselijke natuur, aldus Aristoteles. Hoe is dit voor mij? Als ik nieuwe mensen ontmoet of mezelf uitdaag, en me daardoor als mens verder ontwikkel, dan voel ik me intens gelukkig.

Tot slot
In alles wat ik doe geloof ik dat problemen en uitdagingen ontstaan om ons iets te leren. Ik geloof dat problemen en uitdagingen ons de weg wijzen naar ons DNA, naar wat ons uniek maakt: ons onderscheidend vermogen. Je hebt plezier, en leeft een goed en zinvol leven. Dit is dé basis voor iedereen die gelukkig én succesvol door het leven wil reizen.

Wat is voor jou geluk? Laat je het me weten in het commentaarveld hieronder?  

Wil jij ook gelukkig en succesvol reizen? Ga dan naar mijn website www.vriebalance.nl en download de gratis e-Guide ‘Regisseer je eigen leven’.
Schrijf je je in voor 1 maart dan krijg je van mij een bonus kado. Je ontvangt per mail het werkboek ‘Hoe word ik wie ik wil zijn”. Dit werkboek helpt mij mijn doelen te bereiken en mezelf te verbeteren.

Vond je dit blog nuttig? Laat het me svp weten. En delen met je netwerk waardeer ik zeer! Voor jou een kleine stap, voor mij een groot effect!