blog wat is het probleem 16 1 2018


Wat is het probleem?

Het is vandaag 16 januari 2017: ‘Blauwe Maandag’. Een Britse psycholoog heeft in 2005 een wetenschappelijke formule bedacht die door de reisbranche slim is opgepakt als marketingtool. Tegenwoordig wordt dit fenomeen kritiekloos geaccepteerd. Maar is het vandaag nou typisch zo’n dag waarop ik me treurig, neerslachtig of weemoedig voel? Of zijn mijn goede voornemens mislukt? Wat is mijn probleem vandaag?

Ja het is maandag, de eerste dag na het weekend. Normaal gesproken niet de beste dag van de week. Ook ik ervaar soms opstartproblemen. Na een paar zeer snotterige dagen vorige week, merk ik dat ik me vandaag prima voel. En dus ga ik zo meteen een lekkere wandeling in de heerlijke vrieskou maken, verwarmd door een stralend zonnetje. Eindelijk die luchtwegbacillen, die me al te lang teisteren, killen..

Terugbladerend in mijn dagboek zie ik dat ik eind december het volgende had opgeschreven: “Elk probleem probeert je iets te leren”. En het komt net zolang terug tot je het hebt opgelost.

Zie ik de luchtweg bacillen als een probleem? Ja! Jaarlijks heb ik hier last van en dit begint altijd rond november en houdt afwisselend aan tot februari/maart. Genetisch bepaald. Ook mijn wijlen oma en mijn vader zijn hier erg gevoelig voor.  Dus kan het dan bestempeld worden als een probleem? Ja, want ik heb er last van. Het belemmert mij in de dingen die ik fysiek en mentaal graag wil doen en de doelen die ik mezelf heb gesteld.

Albert Jan Rasker benoemt in zijn blog ‘Al op gang?’ twee mechanismen die naar mijn idee in elk ‘probleem’ proces samenkomen: 

  • Hoge verwachtingen maar weinig resultaat (frustratie)
  • Weinig resultaat plus niet ons best gedaan hebben (schuldgevoel)

En daar heeft hij een punt: ik wil mijn best gedaan hebben om mezelf niets te kunnen verwijten. Dit staat voor mij gelijk aan proberen. Als ik iets wil veranderen, gaat dit niet zonder mezelf in de actiestand te zetten. Maar als ik continu doorga met het najagen van mijn doelen, terwijl ik daar fysiek even niet toe in staat ben, dan gaat me dat frustratie opleveren. Daar zou ik dus een andere keuze kunnen overwegen.

Als mijn lichaam me vertelt dat het rust nodig heeft om de bacillen te bestrijden, is het aan mij om (de keuze te maken) daarnaar te luisteren. Gelukkig leer ik dat steeds beter door mezelf iedere dag de vraag te stellen: “Heb ik mijn best gedaan om goed naar mijn lichaam te luisteren?” Wat heerlijk zou het zijn als ik straks nagenoeg geen last meer van mijn luchtwegen zou hebben.

Tot slot
Blauwe Maandag is voor mij slechts een begrip. Een dag, net als alle andere dagen, die slechts betekenis krijgt door mijn daginvulling. Met problemen of zonder problemen. Wie is de ‘eigenaar’ van het probleem? Wie heeft er last van? Ik ben benieuwd naar jouw verhalen van vandaag. Wil je ze met me delen?

Het oplossen van problemen gaat met vallen en opstaan. Eén van de richtlijnen in de e-Guide ‘Regisseer je eigen leven’ op mijn website www.vriebalance.nl

Als je de e-Guide vóór 1 maart aanstaande download, krijg je als BONUS het werkdagboek “Hoe word ik wie ik wil zijn” van mij kado. Dit werkboek helpt je jouw doelen te bereiken.

Vond je dit blog nuttig? Laat het me svp weten. En delen met je netwerk waardeer ik zeer! Voor jou een kleine stap, voor mij een groot effect!