tafel-nieuw-nov-2017

Werkstress altijd 100%

Van 13 tot en met 16 november is het de Week van de Werkstress. Het doel is om werkstress bespreekbaar te maken en daarmee verzuim op de werkvloer te voorkomen.

“Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer 1. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werk gerelateerde psychische ziektes. Dat kan duizend-en-een oorzaken hebben en zich manifesteren in even zoveel symptomen. Maar de mensen die er mee te maken kregen, hebben één ding gemeen: als ze er eerder over hadden gesproken met hun omgeving, thuis en op het werk, dan was het waarschijnlijk nooit zo ver gekomen.”

Helaas wordt er nog te vaak negatief over werkstress gedacht. En het wordt ook, vaak onterecht, in verband gebracht met burn-outverschijnselen. Daarnaast hoor ik nog regelmatig ondernemers zeggen: “Ik heb geen werkstress in mijn organisatie.” Dat lijkt mij zeer onwaarschijnlijk! Werkstress is er altijd en dat is maar goed ook! De vraag is: Hoe maak ik dit bespreekbaar? Of nog belangrijker: Hoe ga ik er binnen mijn organisatie mee om?

Het ervaren van stress, wat kan leiden tot diverse soorten klachten, komt niet zozeer door een teveel van iets, maar juist door een gemis van niet ingevulde behoeften. Als we kijken naar het psychisch welbevinden van mensen in een werksituatie dan staan hierin vier peilers centraal. Deze vier peilers zijn essentieel voor werkgeluk van medewerkers (M. Appelo, de tafel van psychisch welbevinden).

  1. Autonomie (regelruimte)
  2. Sociale Steun (aandacht en waardering)
  3. Impact van het werk (toegevoegde waarde voor de organisatie)
  4. Betekenis van het werk (toegevoegde waarde voor jezelf, inspiratie)

Jaren heb ik alles gegeven wat ik in me had. Ik leefde voor mijn werk, mijn team en gezonde stress. In het begin was het uitdagend en leuk. Later werd het voor mij meer van hetzelfde, kon ik niet meer echt genieten. En het viel me op dat de dagen waarop ik met tegenzin naar mijn werk ging, toenamen. En daarmee ging mijn stressniveau ook de ongezonde kant op. Terugkijkend weet ik dat een aantal van de hierboven genoemde peilers voor mij niet meer konden worden ingevuld. Voor mij was het tijd mijn leven anders te organiseren. Keuzes te maken om weer 100% te kunnen geven op alles. Geen vlucht maar echte keuzes die passen bij mij; mijn werk, mijn plezier én mijn rust. Die keuzes zijn uiteraard voor iedereen anders. Bottom line: durf je jezelf en de organisatie te spiegelen op de vier genoemde peilers?

Werkstress als kans
(Werk)stress is een subjectieve beleving en hoeft dus niet per definitie slecht te zijn. We hebben gezonde druk nodig om doelen te realiseren. Werkstress kan zodoende je organisatie versterken. Maar het kan haar ook verlammen. Dan is er sprake van ongezonde stress. Het is dus van groot belang dat je eerst inzicht krijgt in de aard en omvang van de werkstress. Gezond of ongezond? Wat zijn de oorzaken? Wat zijn de symptomen? De literatuur geeft ons zeven hoofdbronnen: taakeisen, beloning, controle, organisatorische veranderingen, leidinggevende, steun van anderen, baanzekerheid.

  • Geloof jij in ‘meten is weten’?
  • Wil je sneller tot de kern van het ‘echte probleem’  komen?
  • Of wil je graag samen aan de slag met de vier peilers en wat dit voor jou of je organisatie betekent?

Dan kom ik graag met jou in contact. Je krijgt van mij een individueel of teamoverzicht dat laat zien of en in welke mate er werkstress aanwezig is en wat de werkstress veroorzaakt. Het gedetailleerde rapport biedt aanknopingspunten voor een effectieve aanpak door gerichte interventies. Onderdelen die goed lopen en waar je geen aandacht aan hoeft te besteden, worden ook zichtbaar gemaakt. Dat geeft helderheid en rust.

Tot slot
Werkstress biedt kansen om het werkgeluk van mensen te verhogen. En daarmee het persoonlijk en collectief rendement. Hoe? Door eerst het onzichtbare zichtbaar te maken, het gesprek aan te gaan en dan doelgericht aan de slag.

Geïnteresseerd? Laat dan op de contactpagina je naam en e-mailadres achter op de site www.vriebalance.nl Ik neem dan snel contact met je op. Een pb mag uiteraard ook op [email protected]

Delen met je netwerk door een like of comment waardeer ik zeer! Voor jou een kleine stap, voor mij een groots effect!