blog Zichtbaar vooruit2


Zichtbaar vooruit

Iedere vrijdag om half zeven in de ochtend rij ik richting Van der Valk in Drachten. Daar is elke week een bijeenkomst van BNI Drachtster Feart. BNI staat voor Business Network International. Een wereldwijd netwerk dat alleen al in Nederland actief is in 185 plaatsen. Wekelijks pitchen alle leden en bezoekers hun business. In maximaal één minuut vertellen wie je bent, wat je doet en waarom dit je passie is. Al een paar weken ervaar ik dat mijn pitch niet echt landt. Best frustrerend. Te ‘zweverig’ misschien?  In alles wat ik doe geloof ik dat problemen en uitdagingen ontstaan om ons iets te leren. Dus hoe zorg ik ervoor dat mijn boodschap zo pakkend wordt dat deze wél raakt? Dat heb ik te leren.    

De laatste weken voel ik de druk toenemen. Mijn eerste pitch was sterk! Maar iedere week dezelfde pitch wordt saai, dus bedenk ik regelmatig wat anders. Totdat ik het over een hele andere boeg probeer te gooien. En daar gaat het voor mijn gevoel mis. Want ik denk ‘dit anders’ zo wel effe op te kunnen roepen om half acht ’s ochtends. Iets te ambitieus misschien? 

Dan maar weer op papier een pitch voorbereiden. Kat in het bakkie. Niet echt, want op de ochtend zelf besluit ik alsnog de pitch terzijde te leggen. En het weer te laten gebeuren. Op gevoel. Maar doordat ik het toch zo goed mogelijk probeer te doen, neemt mijn hoofd het toch over. Shit! Ik hoor mezelf bazelen over mentale modellen. Losse flodders die ik ter plekke aan elkaar probeer te verbinden. Onsamenhangend voor de toehoorder? Ik zie in ieder geval gezichten die me glazig aan zitten te kijken. En ja hoor. Die verrotte onzekerheid is weer terug. 

Natuurlijk laat ik het hier niet bij zitten. En vraag ik feedback.  ‘Valt best wel mee’, hoor ik wat mensen zeggen. ‘Je bent te hard voor jezelf.  Je kan het met voorbeelden concreter maken’. Ja, dat probeer ik ook, maar wat ik doe is zo divers. Dus wordt het snel abstract en ik heb maar een minuut. Hmm, ik typ deze laatste zin en voel direct dat dit geschreven is vanuit de ‘slachtofferpositie’. Niet de positie waarin ik wil verkeren.

Waarom bereid ik me dan niet beter voor? Nu moet je weten dat ik het afgelopen jaar her en der bewust aan het loslaten ben. Bewust omdat één van mijn thema’s ‘controle’ is. En ik door het loslaten meer in het moment kan genieten. Van het ene uiterste in het andere, omdat dit mijn manier van leren is. De BNI zie ik als een proeftuin, maar doordat ik ook een rol in het leiderschapsteam invul, voel ik extra druk. Een druk die ik mezelf natuurlijk opleg vanuit deze voorbeeldfunctie.

De wekelijkse pitchervaring leert mij dat de tijd om in het moment (60 seconden)te schakelen zo kort is, dat een goede voorbereiding hier 80% van het succes betreft.  Hartcommunicatie is een stuk krachtiger dan hoofdcommunicatie. Maar het belangrijkste voor mij is dat de boodschap mijn publiek raakt. Inmiddels heb ik een nieuwe krachtige pitch geschreven. En uiteraard ben ik deze aan het oefenen.

Mijn hart bepaalt. Mijn hoofd maakt de pitch. Mijn buik geeft mij de moed het deze week beter te doen. Zo ga ik Zichtbaar Vooruit.

Tot slot
Misschien speelt er bij jou iets anders. Zie je door de bomen het bos niet meer? Of zie je teveel beren op je weg? Zeg je vaak ja, maar bedoel je nee.. In dat geval kan het handig zijn om inzicht te krijgen in jouw patronen en thema’s. Met mijn aanpak leer ik jou hoe je stress voor je kan laten werken en hoe je met plezier leeft, werkt en doelen bereikt.

Wil jij ook Zichtbaar Vooruit? Zet dan een eerste stap en neem het roer van je eigen leven in handen. Download gratis de e-Guide ‘Regisseer je eigen leven’ op mijn website www.vriebalance.nl

Vond je dit blog nuttig? Laat het me svp weten. En delen met je netwerk waardeer ik zeer! Voor jou een kleine stap, voor mij een grootst effect!